Makaron na pleśniowo z brokułowym akcentem i szałwią
makaron , np. rurki
brokuł
100 g opakowanie sera lazur
duża śmietana homogenizowana 12%
czosnek
ziarna łuskanego słonecznika
kilka listków świeżej szałwii
pieprz i sól do smaku
WYKONANIE
Brokuły gotować kilka minut. Po ugotowaniu odcedzić je i pokroić na mniejsze części. Przełożyć brokuły na patelnię, dolać śmietanę, dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną szałwię i starty ser pleśniowy. Mieszać na małym ogniu do momentu, aż ser pleśniowy się rozpuści, przyprawiamy pieprzem, solą wg uznania. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię i wymieszać z sosem.
PODANIE
Makaron przełożyć na talerz, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i udekorować kilkoma listami szałwii.Komponować z czerwonym winem francuskim - wino francuskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne