Madera – wzmocni w chłodny dzień
Data dodania: 27-09-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Madera to deserowy klejnot z jednej z portugalskich wysp, doskonały pod każdym względem. Jako że słodki i mocny nie pozwala czasami na całkowite skonsumowanie, jednak o koncentrację zawartości butelki po otwarciu możemy być spokojni – Madera przetrwa bowiem każdy czas. Zasługuje na swoje miejsce przy stole lub na półce w domowej piwnicy – sięgniemy po nią chętnie w dogodnym dla nas momencie.
Na przykład we wrześniowy chłodny wieczór. Dojrzewająca w upale Madera pokrzepi nas i doda tak potrzebnych jesienią porą sił!
Madera to trunek, który w procesie produkcyjnym jest nieco podobny do porto. Powstaje ona na bazie tradycyjnych szczepów – bual, malmsey, sercial i verdelho.
A w czym tkwi sekret jego długowieczności?
Jedną z przyczyn jest bez wątpienia wzmocnienie, które ma działanie konserwujące. Podstawowym jednak czynnikiem czyniącym maderę najbardziej długowiecznym winem na świecie jest proces „maderyzacji”, który opiera się na trwającemu minimum trzy miesiące wystawieniu wina na działanie wysokiej temperatury – 50-60 stopni Celsjusza i tlenu. (Wykorzystuje się tutaj dwie metody – Estrufa – popularna przy produkcjach masowych – wino podgrzewane jest wówczas wielokrotnie w dużych zbiornikach do ponad 100 stopni Celsjusza, a następnie chłodzone.
Druga metoda Canteiro jest bardziej naturalna, winiarze stosują ją przy produkcji bardziej szlachetnych win. Duże beczki z winem umieszczane są w plenerze, gdzie Matka Natura kontroluje proces nagrzewania w gorącym klimacie wyspy). Uzyskane w ten sposób wino odznacza się bardzo silną strukturą, ciężkością i ciemną barwą. Nie zawsze jest jednak słodkie. Podobnie jak porto, czy sherry Madera powstaje też w wersji wytrawnej.
Madera cieszy się zasłużonym uznaniem i popularnością. Kto jeszcze jej nie zna, niechaj nadrobi zaległości.Polecamy wina w sklepie Euro-wino
Madera to trunek, który w procesie produkcyjnym jest nieco podobny do porto. Powstaje ona na bazie tradycyjnych szczepów – bual, malmsey, sercial i verdelho.
A w czym tkwi sekret jego długowieczności?
Jedną z przyczyn jest bez wątpienia wzmocnienie, które ma działanie konserwujące. Podstawowym jednak czynnikiem czyniącym maderę najbardziej długowiecznym winem na świecie jest proces „maderyzacji”, który opiera się na trwającemu minimum trzy miesiące wystawieniu wina na działanie wysokiej temperatury – 50-60 stopni Celsjusza i tlenu. (Wykorzystuje się tutaj dwie metody – Estrufa – popularna przy produkcjach masowych – wino podgrzewane jest wówczas wielokrotnie w dużych zbiornikach do ponad 100 stopni Celsjusza, a następnie chłodzone.
Druga metoda Canteiro jest bardziej naturalna, winiarze stosują ją przy produkcji bardziej szlachetnych win. Duże beczki z winem umieszczane są w plenerze, gdzie Matka Natura kontroluje proces nagrzewania w gorącym klimacie wyspy). Uzyskane w ten sposób wino odznacza się bardzo silną strukturą, ciężkością i ciemną barwą. Nie zawsze jest jednak słodkie. Podobnie jak porto, czy sherry Madera powstaje też w wersji wytrawnej.
Madera cieszy się zasłużonym uznaniem i popularnością. Kto jeszcze jej nie zna, niechaj nadrobi zaległości.Polecamy wina w sklepie Euro-wino
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje