Likiery i nalewki nie tylko na rozgrzewkę
Data dodania: 14-02-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Likier to napój powstały na drodze procesu, którego reguły określone są przez sztukę destylowania, wzbogacony o smak świeżych owoców, śmietany, ziół, przypraw, kwiatów, czy orzechów (w zależności od odmiany) i butelkowany z datkiem cukru lub innych substancji słodzących. Na ogół jest to produkt dość słodki (choć bywa, że i gorzki), lekko „lepki”, ale odpowiednio alkoholowy (min.15%), który nie musi długo nabierać mocy sprawczej - niemal od razu gotowy jest do spożycia.
Kluczem stanowiącym o niebywałej popularności likierów jest doświadczenie nowego smaku, który nieustanie poszukiwany jest przez konsumentów. Ich oczekiwaniom starają się sprostać producenci, ale przede wszystkim barmani w iście mistrzowski sposób łączący ze sobą różne produkty, zaspokajając potrzeby entuzjastów dobrych napitków.
Likiery bardzo często podawane są po kolacji, zajmując miejsce deseru. Mogą być one także serwowane jako aperitif przed posiłkiem.
Niezależnie od charakteru podania likier zawsze jest ładunkiem genialnego smaku, który radykalnie potrafi przekształcić profil drinka lub koktajlu. I to właśnie czyni likiery trunkami niezwykłymi.
Gorąco polecamy likiery nie tylko do miksowania, ale także samodzielnego spożycia.
Jedną z najlepszych ku temu propozycji są likiery Wedla o smaku klasycznym, wiśniowym i chili.
Gęsta czekolada połączona z wysokojakościową wódką Chopina. porywa w podróż, z której aż nie chce się wracać.
Podobną kategorią trunków są nalewki oparte na bazie spirytusu, owoców, ziół i różnych substancji słodzących.
Receptury wielu z nich pierwotnie zostały opracowane w celach leczniczych przez mnichów już w czasach średniowiecza.
Dziś jedną z najbardziej znanych nalewek jest Riga Black Balsam, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
Likiery bardzo często podawane są po kolacji, zajmując miejsce deseru. Mogą być one także serwowane jako aperitif przed posiłkiem.
Niezależnie od charakteru podania likier zawsze jest ładunkiem genialnego smaku, który radykalnie potrafi przekształcić profil drinka lub koktajlu. I to właśnie czyni likiery trunkami niezwykłymi.
Gorąco polecamy likiery nie tylko do miksowania, ale także samodzielnego spożycia.
Jedną z najlepszych ku temu propozycji są likiery Wedla o smaku klasycznym, wiśniowym i chili.
Gęsta czekolada połączona z wysokojakościową wódką Chopina. porywa w podróż, z której aż nie chce się wracać.
Podobną kategorią trunków są nalewki oparte na bazie spirytusu, owoców, ziół i różnych substancji słodzących.
Receptury wielu z nich pierwotnie zostały opracowane w celach leczniczych przez mnichów już w czasach średniowiecza.
Dziś jedną z najbardziej znanych nalewek jest Riga Black Balsam, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje