Leczo z cukinią i kiełbasą
Kuszące sztandarowe danie jednogarnkowe
SKŁADNIKI
jedna spora cukinia
dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
dwie cebule
dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
dwie średniej wielkości kiełbasy
kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, trochę koncentratu pomidorowego do smaku i ketchupu oraz zioła wedle uznania
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i smażymy na nim pokrojoną w paski cebulę.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
Po ok. dwóch minutach dodajemy do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.
Wszystkie te składniki podsmażamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.
Następnie do garnka dodajemy dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku, przecier pomidorowy i ketchup do smaku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Leczo wybornie smakuje z chlebem, a także z kaszą, czy ryżem.
Danie komponujemy najlepiej z winem francuskim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne