Kurczak w potrawce z białym winem
1,5 kg Kurczaka
Włoszczyzna
3 Marchewki
250 g Pieczarek
Kremówka 100 g
Przyprawa Maggi
250 g zielonego groszku z puszki
2 łyżeczki soku z cytryny
60 g mąki
100 ml białego wina
6 łyżek masła
2 liście laurowe
3 jagody jałowca
Sól
Pieprz
Cukier
Przygotowanie:
Włoszczyznę pokroić na kawałki. Mięso, pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, jagody jałowca włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawę w płynie Maggi i zagotować. Dodać 1 łyżeczkę soli i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W międzyczasie odszumowić gotujący się wywar.
Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i przepołowić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Wyjąc mięso z rosołu, a wywar przecedzić przez sito. Odlać 750 ml bulionu.
Rozpuścić 5 łyżek masła i dodać mąkę. Przesmażyć. Dodać wino, bulion oraz kremówkę. Gotować 4 minuty ciągle mieszając. Dodać pieczarki, marchewkę oraz groszek. Gotować wszystko około 10 minut. Mięso z kurczaka pokroić. Dodać do sou i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ryż wymieszać z 1 łyżeczką masła.
Podawać z potrawką.
Do tego dania szczególnie gorąco polecamy wina austriackie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne