Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Kurczak w potrawce z białym winem

Kurczak w potrawce z białym winem

Data dodania: 07-08-2012
Lekkie i dietetyczne danie z warzywami i dodatkiem mięsnym


Składniki:

1,5 kg Kurczaka

Włoszczyzna

3 Marchewki

250 g Pieczarek

Kremówka 100 g

Przyprawa Maggi

250 g zielonego groszku z puszki

2 łyżeczki soku z cytryny

60 g mąki

100 ml białego wina

6 łyżek masła

2 liście laurowe

3 jagody jałowca

Sól

Pieprz

Cukier

Przygotowanie:

Włoszczyznę pokroić na kawałki. Mięso, pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, jagody jałowca włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawę w płynie Maggi i zagotować. Dodać 1 łyżeczkę soli i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W międzyczasie odszumowić gotujący się wywar.

Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i przepołowić.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Wyjąc mięso z rosołu, a wywar przecedzić przez sito. Odlać 750 ml bulionu.

Rozpuścić 5 łyżek masła i dodać mąkę. Przesmażyć. Dodać wino, bulion oraz kremówkę. Gotować 4 minuty ciągle mieszając. Dodać pieczarki, marchewkę oraz groszek. Gotować wszystko około 10 minut. Mięso z kurczaka pokroić. Dodać do sou i gotować jeszcze 3-4 minuty.

Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ryż wymieszać z 1 łyżeczką masła.

Podawać z potrawką.

Do tego dania szczególnie gorąco polecamy wina austriackie

 

 

 

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj