Kurczak w kokosowej panierce z owocowymi nutami
Bardzo łatwe, bardzo smaczne, bardzo aromatyczne. Niezwykle owocowe danie mięsne.
Mówią, że palce lizać.
1 puszka ananasa
1 puszka brzoskwiń
2 średnie banany
4 filety z piersi kurczaka lub 1 pierś z indyka (opcjonalnie)
2 jajka
50 g mąki
100 g wiórków kokosowych
100 g śmietany kremówki
250 ml bulionu
Szczypta cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Owoce z puszek osączyć. Sok zachować.
Banany oraz brzoskwinie przekroić na pół.
Umyte i osuszone mięso pokroić na kawałki (około 4-5 cm). Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Kawałki mięsa obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kawałki mięsa smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.
Ananasy (całe krążki), przecięte na pół banany oraz połówki brzoskwiń posypać wiórkami kokosowymi i smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 3-4 minut.
Sok z owoców, śmietanę kremówkę oraz bulion wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem (jeśli trzeba). Dodać mąkę ziemniaczaną i gotować około 10 minut.
Usmażone mięso i owoce wyłożyć na talerz. Danie polać sosem.
Serwować z dobrym winem hiszpańskim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne