Kultowa Francja na Wielkanoc
Nawet jeśli ma się małe doświadczenie w łączeniu wina z potrawami, by odnieść sukces przy stole, zwłaszcza wielkanocnym, wystarczy kierować się prostą zasadą – podawać lokalne wina do miejscowych dań.
Co jednak, jeśli mieszkamy w kraju, w którym lokalne wina nie powstają? Różnorodność i wielość win francuskich może być dla nas istnym kołem ratunkowym – dopasowanie win z zachodniej części Europy z typowo polskimi wielkanocnymi potrawami na pewno nie będzie stanowiło problemu.
Rześkie, wytrawne i mineralne chablis doskonale podbije smak polskich i mazurskich ryb serwowanych na świątecznym stole, bardzo dobrze sprawdzi się także jako aperitif lub towarzysz do przystawek.
W tej roli doskonale wypadnie także gładki, subtelny szampan. Alzacki riesling o zrównoważonej kwasowości śmiało możemy podać do białych mięs.
Chateauneuf du Pape, ciepłe i hojne, aromatyczne wino stworzy znakomitą parę z karkówką, pieczeniami i w ogóle z wieprzowiną.
Czerwone mięsa nabiorą też wyjątkowego charakteru przy winach St Emilion będących klasykami bordoskiego Prawego Brzegu.
By podkreślić wielkanocny charter spożywanych posiłków polecamy wina z nawiązującą do świąt etykietą. Wśród nich znajdują się trunki La Vieille Ferme oraz Woodhaven.
Do deseru proponujemy z kolei francuski specjał na bazie wina i koniaku Le COQ Pineau des Charentes.
W takim towarzystwie święta będą na pewno udane.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje