Koszerne znakomitości z Izraela i USA
Data dodania: 06-02-2017
Najważniejsza z nich dotyczy tego, aby cały proces produkcji wina na wszystkich etapach – od zbioru winogron, po fermentację, na butelkowaniu skończywszy był obsługiwany wyłącznie przez religijnych i praktykujących Żydów. Zasada ta znajduje swe uzasadnienie w historii. Kiedy wino w czasach antycznych stanowiło przedmiot pogańskich obrzędów, aby symbolicznie odseparować trunki spożywane przez Żydów od początku do końca produkowano je we własnym zakresie. I tak też zostało do dziś. Kolejną regułą jest używanie przy produkcji produktów koszernych, dotyczy to również wszystkich narzędzi. Cała praca w winnicy musi być również nadzorowana przez rabina, który na koniec wystawia certyfikat koszerności.
Ciekawym faktem w zasadach traktujących o koszerności jest to, że jeśli koszerne wino ma kontakt z inną osobą niż religijny Żyd traci ono wówczas swój status. Działaniem prewencyjnym jest tutaj zabieg mevushal, który dosłownie przetłumaczyć można jako "gotowane". Stosowany jest on względem koszernego wina, które zostało podgrzane do wysokiej temperatury, aby trwale zachować swój stan koszerności.
Do jednych z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych win koszernych należą trunku serii Mogen David – Concord, Pomegranate i Blackberry powstające w USA. Ich niesamowity smak oraz przystępna cena są silnym wabikiem dla amatorów słodkich trunków. Wśród izraelskich rarytasów wymienić należy takie wina jak: Gamla, Yarden, Barkan, Zmora, Segals czy Tishbi.
Serdecznie polecamy wina izraelskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Istnieje kilka znaczących różnic między winem koszernym i nie-koszernym. Techniki produkcyjne stosowane podczas wytwarzania zarówno jednego, jak i drugiego są prawie identyczne; istota zawarta została w kilku wytycznych, których zachowanie pozwala osiągnąć w winie stan koszerności.
Najważniejsza z nich dotyczy tego, aby cały proces produkcji wina na wszystkich etapach – od zbioru winogron, po fermentację, na butelkowaniu skończywszy był obsługiwany wyłącznie przez religijnych i praktykujących Żydów. Zasada ta znajduje swe uzasadnienie w historii. Kiedy wino w czasach antycznych stanowiło przedmiot pogańskich obrzędów, aby symbolicznie odseparować trunki spożywane przez Żydów od początku do końca produkowano je we własnym zakresie. I tak też zostało do dziś. Kolejną regułą jest używanie przy produkcji produktów koszernych, dotyczy to również wszystkich narzędzi. Cała praca w winnicy musi być również nadzorowana przez rabina, który na koniec wystawia certyfikat koszerności.
Ciekawym faktem w zasadach traktujących o koszerności jest to, że jeśli koszerne wino ma kontakt z inną osobą niż religijny Żyd traci ono wówczas swój status. Działaniem prewencyjnym jest tutaj zabieg mevushal, który dosłownie przetłumaczyć można jako "gotowane". Stosowany jest on względem koszernego wina, które zostało podgrzane do wysokiej temperatury, aby trwale zachować swój stan koszerności.
Do jednych z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych win koszernych należą trunku serii Mogen David – Concord, Pomegranate i Blackberry powstające w USA. Ich niesamowity smak oraz przystępna cena są silnym wabikiem dla amatorów słodkich trunków. Wśród izraelskich rarytasów wymienić należy takie wina jak: Gamla, Yarden, Barkan, Zmora, Segals czy Tishbi.
Serdecznie polecamy wina izraelskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje