Kanonkop – wino oczami afrykańskich znawców
Data dodania: 06-05-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Kanonkop to wyjątkowa rodzinna firma winiarska, która zlokalizowana jest na niższych stokach góry Simonsberg w Stellenbosch, nazywanym niekiedy także miastem dębów, na terenie 125 hektarów. Powstają tutaj najlepsze wina z segmentu premium w całej Republice Południowej Afryki. Sprzyjają im doskonałe warunki klimatyczne – żyzne gleby, chłodna morska bryza oraz długie wypełnione słońcem dni.
Nie bez znaczenia jest także solidny fundament, na którym oparte są tutejsze zasady winiarskie – firma ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 40 lat, posiada doświadczenie oraz wykwalifikowanych pracowników, którzy doskonale wiedzą, jak się robi dobre wina.
Kanonkop słynie z czerwonych win ze szczepu Pinotage, który stanowi 50% wszystkich nasadzeń.
Jest to jedna z najstarszych odmian posadzonych w tym rejonie, obecnie większość jej krzewów liczy już sobie ponad 50 lat.
Pinotage daje mocno owocowe, gęste i intensywne wina, które spodobały się konsumentom na całym świecie.
Idea tworzenia win Kanonkop opiera się na zachowaniu odpowiedniej dojrzałości jagód gronowych, dlatego zbierane są one bardzo starannie – pod ścisłą kontrolą.
Produkcja win w Kanonkop podlega wielowiekowej tradycji która obejmuje m.in. proces fermentacji moszczu w otwartych kadziach z betonu, przechowywanie wina w piwnicach, butelkowanie i etykietowanie.
Potwierdzeniem niebywałej jakości win z Kanonkop są liczne nagrody, które firma otrzymuje od dziesiątek lat.
Paul Sauer wygrywał kilkakrotnie Pichon Longueville Contessa da Lalande Trophy dla najlepszego blendu, a Pinotage otrzymywał Grand Juru Prize podczas Mondialu w Kanadzie.
Kanonkop słynie z czerwonych win ze szczepu Pinotage, który stanowi 50% wszystkich nasadzeń.
Jest to jedna z najstarszych odmian posadzonych w tym rejonie, obecnie większość jej krzewów liczy już sobie ponad 50 lat.
Pinotage daje mocno owocowe, gęste i intensywne wina, które spodobały się konsumentom na całym świecie.
Idea tworzenia win Kanonkop opiera się na zachowaniu odpowiedniej dojrzałości jagód gronowych, dlatego zbierane są one bardzo starannie – pod ścisłą kontrolą.
Produkcja win w Kanonkop podlega wielowiekowej tradycji która obejmuje m.in. proces fermentacji moszczu w otwartych kadziach z betonu, przechowywanie wina w piwnicach, butelkowanie i etykietowanie.
Potwierdzeniem niebywałej jakości win z Kanonkop są liczne nagrody, które firma otrzymuje od dziesiątek lat.
Paul Sauer wygrywał kilkakrotnie Pichon Longueville Contessa da Lalande Trophy dla najlepszego blendu, a Pinotage otrzymywał Grand Juru Prize podczas Mondialu w Kanadzie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje