Kalifornia – raj dla wina
Rozkwit kalifornijskiego sektora winiarskiego przypada na lata 60. XX wieku. Wtedy to Robert Mondavi zbudował swą pierwszą nowoczesną winiarnię, a 10 lat później dwa kalifornijskie wina odniosły spektakularne zwycięstwo podczas pamiętnej francuskiej degustacji. Współcześnie wśród kalifornijskich producentów są zarówno butikowe winiarnie wypuszczające kilkaset skrzynek wina rocznie jak i przemysłowi giganci.
Najbardziej prestiżowym regionem Kalifornii jest Napa Valley. Nie posiada co prawda największej ilości winnic, ale powstaje tutaj pełnoekstraktywne cabernet sauvignon które swą klasą dorównuje winom bordoskim. Na szczególną uwagę zasługuje posiadłość Niebaum-Coppola. Reżyser zakupił tutejszą starą winiarnię Inglenook, którą przeistoczył w muzeum poświęcone dziejom tej posiadłości. Znajdują się w nim także filmowe pamiątki Coppoli, w tym pięć Oscarów. Sąsiednia Sonoma wyróżnia się większą różnorodnością klimatu i uprawianych szczepów, Monterey ma idealne warunki do uprawy chardonnay i reslinga, zaś Santa Barbara potencjał do produkcji olśniewających chardonnay, pinot noir i syrah.
Kalifornia daje wina wszelkiej maści, od prostych lekkich na co dzień, np. wina linii Gray Fox, Mogen David Moscato spokojne, czy Possesione, po ikony sztuki winiarskiej wśród których wymienić należy wina Francis Coppola, czy Inglenook.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą win z tego regionu.
Wino z Kalifornii
Galaretka z czerwonego wina
Chablis
Chianti
Schafer Weissburgunder Classic
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje