Mimo, że w wielu stanach USA uprawiana jest winorośl, to wina z tego kraju kojarzone są przede wszystkim z Kalifornią. Jest to jak najbardziej słuszne spostrzeżenie, gdyż region ten stanowi niejako serce winiarstwa USA. Można śmiało powiedzieć, że Kalifornia zapewnia miażdżącą większość produkcji wina w Stanach Zjednoczonych. Kalifornia słynie z tego, że powstają tutaj wina wszelkiej w zasadzie maści - od prostych, lekkich, tzw. na każdy dzień, po bardziej wyrafinowane będące ikoną sztuki winiarskiej. Najbardziej kojarzoną odmianą winorośli z Kalifornii jest wspaniały Zinfandel. Poza nim uprawia się tutaj w dużej ilości także Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Riesling, Semillon. W Kalifornii stawia się w większości na wina jednoodmianowe, dojrzewające w beczkach. Kalifornia podzielona jest na cztery główne obszary, na które składają się: Północne Wybrzeże (North Coast) i tutaj znajdują się najsłynniejsze winiarskie doliny - Napa Valley i Sonoma Valley, Środkowe Wybrzeże (Central Coast), Południowe Wybrzeże (South Coast) i Dolina Centralna (Central Valley). Kalifornia jest jednym z największych producentów wina na świecie. Jest również idealnym wręcz miejscem dla enoturystów, gdyż kalifornijskie winiarnie mają wspaniale przygotowaną pod tym względem infrastrukturę - trasy winiarskie, szkolenia, zwiedzanie winiarni i degustacje, a wszystko to utrzymane jest i prowadzone z zachowaniem najwyższych standardów.