Jakie wino na upały?
Data dodania: 28-06-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Temperatura powietrza ma ogromny wpływ na dobór wina. Kiedy jest ciepło znacznie częściej szukamy win lekkich, białych, czy różowych, często też musujących takich jak szampan, Cava, czy dobre Prosecco. W naturalny sposób ugaszą one pragnienie i dadzą upragnioną chwilę wytchnienia. Kieliszek w taki dzień może okazać się niewystarczający, budzone są wówczas całe butelki i postawiane w stan pełnej gotowości. Warto wybrać więc trunki o niższej zawartości alkoholu, które pozwolą długo cieszyć się stanem przyjemnego orzeźwienia.
Jak pić wino latem?
Wina serwowane latem, gdy temperatura powietrza przekracza czasami akceptowalne przez nasz organizm normy, powinny być przede wszystkim szczególnie starannie przygotowane, przez co rozumiane jest odpowiednie schłodzenie, aby upał nie wpływał na ich prawidłową percepcję przez nasze receptory smakowe.
Wybierając wina, od których oczekujemy orzeźwienia i ugaszenia pragnienia pamiętajmy, by podać je w temperaturze niższej niż zalecana – temperatura otoczenia, ale też ciepły kieliszek szybciej je ogrzeją. Wina białe, różowe i musujące, których atutem jest wspaniałą kwasowość podane w zbyt wysokiej temperaturze stracą swój wigor.
Genialnym rozwiązaniem na schłodzenie wina jest kuler, w którym wino śmiało może z nami „leżakować”. Kubełek z wodą i lodem długo utrzymają wino na atrakcyjnym, zimniejszym poziomie. Warto pamiętać, by nie napełniać kieliszka do pełna – wino szybko się ogrzeje – lepiej częściej go uzupełniać nalewając mniejsze ilości.
Odradzamy, by bezpośrednio do wina dodawać kostki lodu, niepotrzebnie je tylko rozcieńczy. Zdecydowanie korzystniej wrzucić do kieliszka zmrożone owoce, np. grona winogron. Idąc tym tropem możemy pokusić się nawet o przygotowanie w domowym zaciszu wyśmienitej sangrii hiszpańskiej. Ten popularny iberyjski trunek z serwowany z sezonowymi owocami pięknie się prezentuje, wybornie smakuje, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jest wprost idealny do powolnego sączenia w ogródku w letnie popołudnie.
Dla szukających gotowych rozwiązań polecamy gotową oryginalną hiszpańską sangrię, którą kupić można oczywiście w sklepie Euro - wino.
Riunite
Campia
Navarra
IV
Wina serwowane latem, gdy temperatura powietrza przekracza czasami akceptowalne przez nasz organizm normy, powinny być przede wszystkim szczególnie starannie przygotowane, przez co rozumiane jest odpowiednie schłodzenie, aby upał nie wpływał na ich prawidłową percepcję przez nasze receptory smakowe.
Wybierając wina, od których oczekujemy orzeźwienia i ugaszenia pragnienia pamiętajmy, by podać je w temperaturze niższej niż zalecana – temperatura otoczenia, ale też ciepły kieliszek szybciej je ogrzeją. Wina białe, różowe i musujące, których atutem jest wspaniałą kwasowość podane w zbyt wysokiej temperaturze stracą swój wigor.
Genialnym rozwiązaniem na schłodzenie wina jest kuler, w którym wino śmiało może z nami „leżakować”. Kubełek z wodą i lodem długo utrzymają wino na atrakcyjnym, zimniejszym poziomie. Warto pamiętać, by nie napełniać kieliszka do pełna – wino szybko się ogrzeje – lepiej częściej go uzupełniać nalewając mniejsze ilości.
Odradzamy, by bezpośrednio do wina dodawać kostki lodu, niepotrzebnie je tylko rozcieńczy. Zdecydowanie korzystniej wrzucić do kieliszka zmrożone owoce, np. grona winogron. Idąc tym tropem możemy pokusić się nawet o przygotowanie w domowym zaciszu wyśmienitej sangrii hiszpańskiej. Ten popularny iberyjski trunek z serwowany z sezonowymi owocami pięknie się prezentuje, wybornie smakuje, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jest wprost idealny do powolnego sączenia w ogródku w letnie popołudnie.
Dla szukających gotowych rozwiązań polecamy gotową oryginalną hiszpańską sangrię, którą kupić można oczywiście w sklepie Euro - wino.
Riunite
Campia
Navarra
IV
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje