Jak otwierać wino?
Data dodania: 17-05-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Jeśli chcecie otworzyć butelkę wina i podać ją swoim przyjaciołom, powinniście postępować jak dobry reżyser realizujący scenariusz - wino powinno mieć właściwą temperaturę i być podane w odpowiednich kieliszkach. Samo otwieranie wina może wydawać się prozaiczną umiejętnością, natomiast ma ona wpływ na jakość serwowanego trunku i wygodę. Warto zatem pamiętać o zachowaniu kilka zasad podczas przeprowadzania tego procesu. Dowiedzmy się, jak otwierać wino i jaki korkociąg wybrać do tej czynności.
Otwieranie Wina – kilka zasad, o których warto pamiętać
Zastanawiasz się, jak otwierać wino korkociągiem, aby nie popełnić żadnego błędu? Oto kilka praktycznych zasad, które ułatwią cały proces:
Wybór odpowiedniego korkociągu
Choć na rynku coraz popularniejsze są wina z zakręcanymi korkami, to nadal warto mieć w domu dobry korkociąg. Na rynku znajdziesz różne modele: od tradycyjnych po elektryczne. Wybierz taki, który ułatwi Ci proces odkorkowania wina.
Zadbanie o odpowiednią temperaturę trunku
Aby wydobyć odpowiedni aromat i smak z Twojego ulubionego wina, koniecznie pamiętaj o podaniu go w idealnie dobranej temperaturze. Z reguły trunki białe i musujące wymagają schłodzenia i najlepszy bukiet uzyskują przy 6°-10°C. Z kolei czerwone wino podawane jest w temperaturach od 12° do 18°C.
Przygotowanie butelki
Zanim otworzysz butelkę, upewnij się, że zdjąłeś z korka akcyzę czy folię zabezpieczającą. Dzięki temu cały proces będzie łatwiejszy. Jeśli szkło jest wilgotne, wytrzyj je wcześniej. Lepiej zapobiegać wyślizgiwaniu się butelki z rąk.
Dopasuj odpowiednią technikę otwierania wina
W zależności od tego, czy wino jest musujące, czy klasyczne, dopasuj odpowiednią technikę odkorkowania butelki.
Jeśli to konieczne, przelej wino do specjalnej karafki
Trunki z wytrąconym osadem lub alkohole o niezwykle intensywnym smaku należy napowietrzyć przed podaniem. Dzięki temu ich aromat będzie znacznie przyjemniejszy.
Zachowanie tych kilku zasad przy otwieraniu wina ułatwi cały proces.
Rodzaje Korkociągów – jaki wybrać?
Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze idealnego korkociągu do wina? Oto kilka aspektów, które mają znaczenie.
Rodzaj korkociągu
Rodzaj wybranego akcesoria do wina ma ogromne znaczenie. Inaczej bowiem używa się korkociągu kelnerskiego, tradycyjnego czy elektrycznego. Zdecyduj się na taki model, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy w użytkowaniu.
Jakość wykonania
Jeśli nie chcesz generować nadmiernej ilości odpadów i co chwile zamawiać nowego korkociągu do wina, zdecyduj się na model wykonany z wysokiej jakości materiałów. Najlepiej sprawdzą się akcesoria wyprodukowane z aluminium lub stali nierdzewnej. Wynika to z tego, że charakteryzują się one dużą wytrzymałością, niewielkim ciężarem, a przy tym nie są podatne na korozje czy uszkodzenia mechaniczne.
Wygoda użytkowania
Zadbaj, aby wybrany model korkociągu pewnie leżał w dłoni i nie wyślizgiwał się podczas użytkowania.
Warto także zapoznać się z najpopularniejszymi rodzajami akcesoriów do otwierania win.
Zastanawiasz się, jak otwierać wino korkociągiem, aby nie popełnić żadnego błędu? Oto kilka praktycznych zasad, które ułatwią cały proces:
Wybór odpowiedniego korkociągu
Choć na rynku coraz popularniejsze są wina z zakręcanymi korkami, to nadal warto mieć w domu dobry korkociąg. Na rynku znajdziesz różne modele: od tradycyjnych po elektryczne. Wybierz taki, który ułatwi Ci proces odkorkowania wina.
Zadbanie o odpowiednią temperaturę trunku
Aby wydobyć odpowiedni aromat i smak z Twojego ulubionego wina, koniecznie pamiętaj o podaniu go w idealnie dobranej temperaturze. Z reguły trunki białe i musujące wymagają schłodzenia i najlepszy bukiet uzyskują przy 6°-10°C. Z kolei czerwone wino podawane jest w temperaturach od 12° do 18°C.
Przygotowanie butelki
Zanim otworzysz butelkę, upewnij się, że zdjąłeś z korka akcyzę czy folię zabezpieczającą. Dzięki temu cały proces będzie łatwiejszy. Jeśli szkło jest wilgotne, wytrzyj je wcześniej. Lepiej zapobiegać wyślizgiwaniu się butelki z rąk.
Dopasuj odpowiednią technikę otwierania wina
W zależności od tego, czy wino jest musujące, czy klasyczne, dopasuj odpowiednią technikę odkorkowania butelki.
Jeśli to konieczne, przelej wino do specjalnej karafki
Trunki z wytrąconym osadem lub alkohole o niezwykle intensywnym smaku należy napowietrzyć przed podaniem. Dzięki temu ich aromat będzie znacznie przyjemniejszy.
Zachowanie tych kilku zasad przy otwieraniu wina ułatwi cały proces.
Rodzaje Korkociągów – jaki wybrać?
Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze idealnego korkociągu do wina? Oto kilka aspektów, które mają znaczenie.
Rodzaj korkociągu
Rodzaj wybranego akcesoria do wina ma ogromne znaczenie. Inaczej bowiem używa się korkociągu kelnerskiego, tradycyjnego czy elektrycznego. Zdecyduj się na taki model, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy w użytkowaniu.
Jakość wykonania
Jeśli nie chcesz generować nadmiernej ilości odpadów i co chwile zamawiać nowego korkociągu do wina, zdecyduj się na model wykonany z wysokiej jakości materiałów. Najlepiej sprawdzą się akcesoria wyprodukowane z aluminium lub stali nierdzewnej. Wynika to z tego, że charakteryzują się one dużą wytrzymałością, niewielkim ciężarem, a przy tym nie są podatne na korozje czy uszkodzenia mechaniczne.
Wygoda użytkowania
Zadbaj, aby wybrany model korkociągu pewnie leżał w dłoni i nie wyślizgiwał się podczas użytkowania.
Warto także zapoznać się z najpopularniejszymi rodzajami akcesoriów do otwierania win.
- korkociąg sommelierski - znany także pod nazwą kelnerskiego lub trybuszona, składa się z dźwigni, spirali i praktycznego nożyka do folii. W branży ze względu na charakterystyczną konstrukcję bywa nazywany papugą. Przykładem tego modelu jest ten korkociąg kelnerski. Otwarcie wina następuje poprzez dwustopniowe użycie dźwigni.
- elektryczny korkociąg - to wygoda dla tych, którzy chcą bez trudności otworzyć wino. Działa w oparciu na automatycznym mechanizmie. Natomiast to rozwiązanie nie jest pozbawione wad: hałas silniczka może zmienić nastrój, a ponadto urządzenie wymaga baterii do działania.
- klasyczny korkociąg - tradycyjne narzędzie do otwierania wina, które składa się ze śruby i dwóch ramion pełniących funkcję dźwigni.
Wielbiciele wygody mogą zdecydować się na model elektryczny, natomiast tradycjonaliści, kochający rytuał skorzystają na klasycznym korkociągu lub kelnerskim.
Otwieranie Wina – krok po kroku
Zastanawiasz się, jak poprawnie otworzyć butelkę wina korkociągiem? To zależy jakiego modelu używasz. Wcześniej pamiętaj o schłodzeniu trunku i przygotowaniu odpowiednich kieliszków, tak aby wydobyć maksimum smaku z alkoholu.
Po wyjęciu butelki z lodówki przetrzyj ją suchą ściereczką, aby nie była wilgotna. Pamiętaj także o usunięciu folii zabezpieczającej. Korzystając z elektrycznego korkociągu, wystarczy przyłożyć urządzenie do zamknięcia i uruchomić mechanizm. Jeśli zdecydowałeś się na trybuszon, otwórz dźwignie i zablokuj drugie ramię na krawędzi butelki. Następnie za pomocą akcesorium odkorkuj wino. W przypadku klasycznego modelu wystarczy wycentrować śrubę w korek, kręcić ją i otworzyć wino za pomocą ramion urządzenia.
Zastanawiasz się, jak wygląda otwieranie wina musującego? Do tej czynności nie potrzebujesz korkociągu. Najpierw zdejmij folię, a następnie pozbądź się metalowego koszyczka. Kolejny krok polega na powolnym odkręcaniu korka, aż delikatnie uskoczy. W ten sposób łatwo otworzysz wino musujące bez zbędnego bałaganu.
Jak otworzyć wino bez korkociągu?
Otwieranie wina bez użycia odpowiednich akcesoriów może być wyzwaniem, ale istnieją pewne metody, które pozwolą na cieszenie się trunkiem. Oto kilka sposobów na otwarcie butelki bez użycia korkociągu:
Otwieranie Wina – krok po kroku
Zastanawiasz się, jak poprawnie otworzyć butelkę wina korkociągiem? To zależy jakiego modelu używasz. Wcześniej pamiętaj o schłodzeniu trunku i przygotowaniu odpowiednich kieliszków, tak aby wydobyć maksimum smaku z alkoholu.
Po wyjęciu butelki z lodówki przetrzyj ją suchą ściereczką, aby nie była wilgotna. Pamiętaj także o usunięciu folii zabezpieczającej. Korzystając z elektrycznego korkociągu, wystarczy przyłożyć urządzenie do zamknięcia i uruchomić mechanizm. Jeśli zdecydowałeś się na trybuszon, otwórz dźwignie i zablokuj drugie ramię na krawędzi butelki. Następnie za pomocą akcesorium odkorkuj wino. W przypadku klasycznego modelu wystarczy wycentrować śrubę w korek, kręcić ją i otworzyć wino za pomocą ramion urządzenia.
Zastanawiasz się, jak wygląda otwieranie wina musującego? Do tej czynności nie potrzebujesz korkociągu. Najpierw zdejmij folię, a następnie pozbądź się metalowego koszyczka. Kolejny krok polega na powolnym odkręcaniu korka, aż delikatnie uskoczy. W ten sposób łatwo otworzysz wino musujące bez zbędnego bałaganu.
Jak otworzyć wino bez korkociągu?
Otwieranie wina bez użycia odpowiednich akcesoriów może być wyzwaniem, ale istnieją pewne metody, które pozwolą na cieszenie się trunkiem. Oto kilka sposobów na otwarcie butelki bez użycia korkociągu:
- wybór butelki z korkiem zatrzaskowym lub na wkręt – do otwarcia takiego wina nie potrzebujesz korkociągu,
- użycie noża do podważenia korka – uważaj, możesz się skaleczyć lub uszkodzić korek,
- wykorzystanie ostro zakończone śrubokrętu w celu wyjęcia korka – niestety zatyczka lub jej fragmenty mogą wpaść do środka, co negatywnie wpłynie na komfort picia.
Znacznie lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zakup korkociągu. Wiele osób decyduje się na eleganckie zestawy do wina, zawierające nie tylko otwieracz, ale też np. nalewak z funkcją aeratora czy próżniowy korek.
Napowietrzanie wina – co to jest i kiedy to robić?
Napowietrzanie wina to proces polegający na jego wcześniejszym otwarciu. To działanie ma na celu wydobycie pełni smaku i aromatu. Wykazano, że przy konkretnych trunków, kontakt z powietrzem ma pozytywny wpływ na wrażenia sensoryczne. Szczególnie napowietrzanie jest stosowane przy intensywnych w smaku czerwonych winach. Dzięki temu stają się one bardziej delikatne, a ich bukiet nabiera kremowości.
Istnieje kilka sposobów napowietrzania wina:
Napowietrzanie wina – co to jest i kiedy to robić?
Napowietrzanie wina to proces polegający na jego wcześniejszym otwarciu. To działanie ma na celu wydobycie pełni smaku i aromatu. Wykazano, że przy konkretnych trunków, kontakt z powietrzem ma pozytywny wpływ na wrażenia sensoryczne. Szczególnie napowietrzanie jest stosowane przy intensywnych w smaku czerwonych winach. Dzięki temu stają się one bardziej delikatne, a ich bukiet nabiera kremowości.
Istnieje kilka sposobów napowietrzania wina:
- pokręcanie kieliszkiem przed konsumpcją;
- zastosowanie lejka do trunku z funkcją aeratora;
- dekantacja polegająca na przelaniu wina z butelki do szklanej karafki o specjalnej konstrukcji pozwalającej na oddzielenie trunku od osadu. Proces ten wpływa na smak alkoholu, czyniąc go bardziej delikatnym i eliminuje przykre aromaty;
- otwarcie butelki wina na 30 minut przed podaniem.
Zastanawiasz się, jakie wina należy napowietrzać? Oto kilka przykładów trunków, które zyskają na kontakcie z tlenem:
- szlachetne długodojrzewające wina czerwone, które mają osad,
- wina starzejące się w butelce,
- młode czerwone wina, które mają dużą zawartość taniny – napowietrzenie zminimalizuje przykrą goryczkę,
- białe wina o mocnym smaku i zapachu.
Warto mieć jednak na uwadze, że nie wszystkie wina lepiej smakują po napowietrzaniu. Te o niezwykle delikatnym aromacie nie należy poddawać dekantacji. Niektóre, takie jak starsze wina o kruchym bukiecie, mogą stracić na jakości po kontakcie z powietrzem. Sam czas napowietrzania jest mocno indywidualny i w dużej mierze zależy od preferencji konsumenta. Warto zatem bawić się tym procesem i sprawdzać, jak konkretny trunek smakuje np. 30 minut od otwarcia butelki, a jak rozwija się jego bukiet po przelaniu do dekantera i odczekaniu np. dwóch godzin.
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:
1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:
1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje