Indyk z nerkowcami i sosem brzoskwiniowym
Pysznie i ekspresowo. Idealne na sezon brzoskwiniowy.
500 g piersi z indyka
5-6 dojrzałych brzoskwiń (poza sezonem brzoskwinie z puszki)
1 kłącze imbiru
2 czerwone cebule
2 łyżki orzechów nerkowca
Sól
Pieprz
Ryż basmati
250 ml pomarańczowego soku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
SOS:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku pomarańczowego. Pozostały sok pomarańczowy wraz z sosem sojowym, cukrem i octem zagotować. Następnie dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i gotować przez około 2-3 minuty. Ryż basmati ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Obrane czerwone cebule pokroić w talarki. Obrany imbir zetrzeć na tarce. Umyte brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić w cienkie plastry.
Nerkowce uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć.
Na patelni rozgrzać olej i przez 2-3 minuty podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Dodać cebulę wraz z imbirem i smażyć przez chwilę. Dodać sól i pieprz.
Dodać sos pomarańczowy i brzoskwinie. Zagotować i gotować około 1-2 minuty. Znowu doprawić solą i pieprzem, a jeśli trzeba dodać cukru. Wsypać uprażone nerkowce. Podawać z ryżem.
To danie idealnie komponuje się z winem węgierskim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne