Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Indyk z nerkowcami i sosem brzoskwiniowym

Indyk z nerkowcami i sosem brzoskwiniowym

Data dodania: 10-08-2012
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Pysznie i ekspresowo. Idealne na  sezon brzoskwiniowy.



Składniki:

500 g piersi z indyka

5-6 dojrzałych brzoskwiń (poza sezonem brzoskwinie z puszki)

1 kłącze imbiru

2 czerwone cebule

2 łyżki orzechów nerkowca

Sól

Pieprz

Ryż basmati

250 ml pomarańczowego soku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki cukru

2 łyżki oleju

SOS:
 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku pomarańczowego. Pozostały sok pomarańczowy wraz z sosem sojowym, cukrem i octem zagotować. Następnie dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i gotować przez około 2-3 minuty. Ryż basmati ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.

Obrane czerwone cebule pokroić w talarki. Obrany imbir zetrzeć na tarce. Umyte brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić w cienkie plastry.

Nerkowce uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć.

Na patelni rozgrzać olej i przez 2-3 minuty podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Dodać cebulę wraz z imbirem i smażyć przez chwilę. Dodać sól i pieprz.

Dodać sos pomarańczowy i brzoskwinie. Zagotować i gotować około 1-2 minuty. Znowu doprawić solą i pieprzem, a jeśli trzeba dodać cukru. Wsypać uprażone nerkowce. Podawać z ryżem.

To danie idealnie komponuje się z winem węgierskim





 

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj