Hiszpański temperament w winie zaklęty
Data dodania: 28-02-2014
Między poszczególnymi obszarami uprawy winorośli istnieją wyraźne różnice geograficzne dlatego też powstające w tym kraju wina są szalenie różnorodne i niepowtarzalne.
Znakomitą większość z nich stanowią wina wytrawne powstające najczęściej ze szczególnie cenionej w Hiszpanii odmiany Tempranillo, która porównywana jest ze szlachetnym francuskim szczepem Pinot Noir z Burgundii.
Najlepsze wina czerwone pochodzą z takich apelacji jak np. Ribera del Duero, Rioja, Priorat, La Mancha, Cariniena i Navarra. Dominacja win czerwonych jest w przypadku tego regionu winiarskiego bezdyskusyjna, jednak i powstające tu białe wina są trunkami godnymi uwagi. Ogromną sławą cieszy się m.in. eleganckie Penedes.
Na terenie Katalonii produkowane jest, dorównujące swą popularnością szampanowi ,musujące wino – Cava, które powstaje na drodze wtórnej fermentacji z takich odmian jak Xarel.lo, Macabeo i Parellada.
Na specjalną wzmiankę zasługują także najstarsze jakościowe wina Sherry powstające w słonecznej Andaluzji i wzmacniane wina słodkie z okolic Malagi.
Hiszpańskie rarytasy w naszych kieliszkach
Pyszne hiszpańskie wina są dziś powszechnie dostępne, stanowią one bogatą paletę barw i smaków, z których ciężko niekiedy zdecydować się na konkretny produkt. Istnieje bardzo dużo win zasługujących na uwagę, w naszym obiektywnym ujęciu na szczególną rekomendację zasługują poniższe trunki:
Martin Berdugo Barrica, Ribera del Duero D.O. – zdecydowanie śmiałe, potężne i pełne owocu wino o dobrym potencjale starzenia.
Hazana - Tinto, Rioja D.O.C. – czerwona Roja po brzegi wypełniona dojrzałą truskawkowo-malinową owocowością wzmocnioną ciepłym akcentem dębiny.
Porrera Vi de Vila de Vall Llach – zadziwiająco złożone, potężne wino należące do win z grupy „Clos”.
Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne – wino pachnące letnimi owocami, pochodzące ze strefy, w której ceny są bardzo przystępne, a nowoczesna technologia daje wspaniałe rezultaty.
Vina Oria Gran Reserva – doskonałe wino ze świetnym pochodzeniem, o pięknym ceglastym odcieniu i wyjątkowej intensywności. Owocowe aromaty spotykają się tu z pikanterią, tytoniowo-dymnym tłem oraz niuansami skóry.
Rene Barbier Vina Augusta Penedes Blanco – trunek o doskonałym stylu, łatwy w piciu o bogatym, dojrzałym owocu.
Cava Rigol – kremowe miękkie ciało, rześkość iskrząca owocowość oraz perliste bąbelki czynią to wino bardzo wyjątkowym.
Malaga Cruz – ciemne wzmocnione wino na bazie szczepu Pedro Ximenez o rodzynkowym aromacie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Hiszpania to państwo, którego obywatele rozkochani są w winie. Wieczorne wyprawy na kieliszek dobrego trunku stanowią nieodłączny styl iberyjskiego stylu życia. Tutaj bowiem świętuje się każdy wieczór, a najlepszym ku temu sposobem jest lekkie, klasyczne wino o truskawkowo-malinowym aromacie i nutach palonego dębu.
Hiszpania – raj dla wina
Można powiedzieć, że ze względu na swe warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu cały Półwysep Iberyjski stanowi prawdziwe zagłębie winiarskie. Znajdująca się tu Hiszpania zaliczana jest do krajów o największym areale winogradów.Między poszczególnymi obszarami uprawy winorośli istnieją wyraźne różnice geograficzne dlatego też powstające w tym kraju wina są szalenie różnorodne i niepowtarzalne.
Znakomitą większość z nich stanowią wina wytrawne powstające najczęściej ze szczególnie cenionej w Hiszpanii odmiany Tempranillo, która porównywana jest ze szlachetnym francuskim szczepem Pinot Noir z Burgundii.
Najlepsze wina czerwone pochodzą z takich apelacji jak np. Ribera del Duero, Rioja, Priorat, La Mancha, Cariniena i Navarra. Dominacja win czerwonych jest w przypadku tego regionu winiarskiego bezdyskusyjna, jednak i powstające tu białe wina są trunkami godnymi uwagi. Ogromną sławą cieszy się m.in. eleganckie Penedes.
Na terenie Katalonii produkowane jest, dorównujące swą popularnością szampanowi ,musujące wino – Cava, które powstaje na drodze wtórnej fermentacji z takich odmian jak Xarel.lo, Macabeo i Parellada.
Na specjalną wzmiankę zasługują także najstarsze jakościowe wina Sherry powstające w słonecznej Andaluzji i wzmacniane wina słodkie z okolic Malagi.
Hiszpańskie rarytasy w naszych kieliszkach
Pyszne hiszpańskie wina są dziś powszechnie dostępne, stanowią one bogatą paletę barw i smaków, z których ciężko niekiedy zdecydować się na konkretny produkt. Istnieje bardzo dużo win zasługujących na uwagę, w naszym obiektywnym ujęciu na szczególną rekomendację zasługują poniższe trunki:
Martin Berdugo Barrica, Ribera del Duero D.O. – zdecydowanie śmiałe, potężne i pełne owocu wino o dobrym potencjale starzenia.
Hazana - Tinto, Rioja D.O.C. – czerwona Roja po brzegi wypełniona dojrzałą truskawkowo-malinową owocowością wzmocnioną ciepłym akcentem dębiny.
Porrera Vi de Vila de Vall Llach – zadziwiająco złożone, potężne wino należące do win z grupy „Clos”.
Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne – wino pachnące letnimi owocami, pochodzące ze strefy, w której ceny są bardzo przystępne, a nowoczesna technologia daje wspaniałe rezultaty.
Vina Oria Gran Reserva – doskonałe wino ze świetnym pochodzeniem, o pięknym ceglastym odcieniu i wyjątkowej intensywności. Owocowe aromaty spotykają się tu z pikanterią, tytoniowo-dymnym tłem oraz niuansami skóry.
Rene Barbier Vina Augusta Penedes Blanco – trunek o doskonałym stylu, łatwy w piciu o bogatym, dojrzałym owocu.
Cava Rigol – kremowe miękkie ciało, rześkość iskrząca owocowość oraz perliste bąbelki czynią to wino bardzo wyjątkowym.
Malaga Cruz – ciemne wzmocnione wino na bazie szczepu Pedro Ximenez o rodzynkowym aromacie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje