Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Gulasz w pomidorowej otoczce

Gulasz w pomidorowej otoczce

Data dodania: 13-08-2012
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wspaniałe, dojrzałe pomidory w gulaszowym towarzystwie.


Składniki:

4 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 kg mięsa na gulasz ( szczególnie polecamy wołowinę)
3-4 łyżki oleju
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
300 ml wina czerwonego
4-5 gałązek tymianku
½ kg dojrzałych pomidorów ( najlepsze są lima)
Sól
Pieprz
Papryka chili (w proszku)
Cukier

Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na patelni na dość dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem podgrzać. Dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć chwilę.

Wlać wino oraz z ½ litra wody. Zagotować. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając.

Tymianek umyć i posiekać listki. Umyte pomidory pokroić na dość duże kawałki. Tymianek i pomidory dodać do mięsa około 30 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką chili.

Wino dodane do potrawy sprawi, że mięso zyska wspaniałą kruchość i delikatność.

Gulaszową potrawę najlepiej podawać z winem z USA






 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj