Gulasz w pomidorowej otoczce
Data dodania: 13-08-2012
Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
Wspaniałe, dojrzałe pomidory w gulaszowym towarzystwie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Składniki:
4 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 kg mięsa na gulasz ( szczególnie polecamy wołowinę)
3-4 łyżki oleju
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
300 ml wina czerwonego
4-5 gałązek tymianku
½ kg dojrzałych pomidorów ( najlepsze są lima)
Sól
Pieprz
Papryka chili (w proszku)
Cukier
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na patelni na dość dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem podgrzać. Dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć chwilę.
Wlać wino oraz z ½ litra wody. Zagotować. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając.
Tymianek umyć i posiekać listki. Umyte pomidory pokroić na dość duże kawałki. Tymianek i pomidory dodać do mięsa około 30 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką chili.
Wino dodane do potrawy sprawi, że mięso zyska wspaniałą kruchość i delikatność.
Gulaszową potrawę najlepiej podawać z winem z USA
4 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 kg mięsa na gulasz ( szczególnie polecamy wołowinę)
3-4 łyżki oleju
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
300 ml wina czerwonego
4-5 gałązek tymianku
½ kg dojrzałych pomidorów ( najlepsze są lima)
Sól
Pieprz
Papryka chili (w proszku)
Cukier
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na patelni na dość dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem podgrzać. Dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć chwilę.
Wlać wino oraz z ½ litra wody. Zagotować. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając.
Tymianek umyć i posiekać listki. Umyte pomidory pokroić na dość duże kawałki. Tymianek i pomidory dodać do mięsa około 30 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką chili.
Wino dodane do potrawy sprawi, że mięso zyska wspaniałą kruchość i delikatność.
Gulaszową potrawę najlepiej podawać z winem z USA
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne