Grzybowe szaleństwo w towarzystwie kurczaka
Jesienne nastroje, zatem adekwatne do tego potrawy.
Składniki:
Grzyby leśne 1 kg (najlepiej kurki, podgrzybki i prawdziwki)
Kurczak 1
Śmietana 36% - 200 ml
Pieprz ziołowy
Natka pietruszki 1 cały pęczek
Cebula 4 sztuki
Oliwa z oliwek 6-7 łyżek
Wytrawne sherry 100 ml
Bulion instant 1 łyżeczka
Masło 2 łyżki
Mąka 2 łyżki
Papryka słodka 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Obrać cebule i 3 z nich pokroić w drobną kostkę. Umytego i osuszonego kurczaka posolić wewnątrz oraz posypać pieprzem czarnym. Do środka kurczaka włożyć drobno pokrojoną cebulę. Otwór kurczaka spiąć wykałaczkami lub związać nitką.
Tak przygotowanego kurczaka włożyć na posmarowana masłem blaszkę. Wymieszać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego z 2 łyżeczkami soli oraz 4 łyżkami oliwy. Posmarować tym kurczaka. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 1,5 h. Łyżeczkę bulionu rozpuścić w gorącej wodzie ( 370ml) i podlać nim kurczaka po około 30 minutach pieczenia.
Czwartą cebulkę pokroić również w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki jeśli trzeba. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć grzyby przez około 5 minut. Dodać cebule i smażyć dalej razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Oprószyć mąką i zasmażyć. Wszystko podlać 4 łyżkami sherry, kremówką oraz 300 ml wody. Wszystko gotować około 10 minut wciąż mieszając. Na koniec dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki.
Kurczaka wyjąć z piekarnika, a powstały z pieczenia tłuszcz dodać do sosu grzybowego.
Potrawa najlepiej smakuje z winem niemieckim
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne