Grzane wino
Wino grzane – napój odprężający
Grzane wino znane jest ludzkości od zamierzchłych czasów Średniowiecza. Tak naprawdę nie wiadomo, kto pierwszy podjął się próby podgrzania czerwonego wina i okraszenia go korzennymi przyprawami, ale w zasadzie to nie istotne. To, co najważniejsze – a zatem smak, aromat oraz wspaniałe właściwości wina grzanego pozwalają nam przetrwać najzimniejsze i najmniej sympatyczne dni w całym roku.
Początkowo napój z wina grzanego traktowany był stricte leczniczo, nie dla samej przyjemności picia i delektowania się tym oryginalnym poidłem. Wino grzane posiadając silne właściwości rozgrzewające traktowany był jako panaceum na przeziębienia i był idealnym przyjacielem w mroźne dni. W zamierzchłych czasach grzane wino nie było tak dostępnym i rozpowszechnionym trunkiem dla szerokich mas, gdyż uważane było ono za napój godny jedynie najwyższych rangą stołów. Niezaprzeczalnie był trunkiem królewskim i pańskim. Wypicie grzanego wina wówczas było nie lada zaszczytem, a delektujący się nim chronili się w ten sposób przed przeziębieniami i infekcjami organizmu.
Na szczęście czasy, kiedy grzane wino było aż tak wielkim zaszczytem i przywilejem minęły. Teraz możemy się cieszyć tym wyjątkowym trunkiem, kiedy tylko właściwie sobie zażyczymy. Z racji jego już wcześniej wspomnianych właściwości leczniczych i rozgrzewających apogeum spożywania wina grzanego przypada na czas chłodnej jesieni i srogich zim.
Grzaniec na zdrowie
Grzane wino ma wiele wspaniałych zalet, a jedną z najważniejszych dla naszych zmysłów jest sam smak napoju. Przyprawy dodane do grzanego wina powodują, iż niezmiernie poprawia on humor, wpływa bardzo pozytywnie na nastrój oraz działa antydepresyjnie, kiedy za oknem szaleje deszczowa i wietrzna pogoda, albo kiedy sypie śnieg. Same dodatki do grzańca są bardzo wartościowe i lubiane przez większość osób. Miód, żółtko, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa – smak i aromat iście gwiazdkowy i niezwykle przyjemny.
Okazuje się, iż wino grzane jest jednym z najczęściej wypijanych napojów przez narciarzy odpoczywających pomiędzy kolejnymi zjazdami, a zakupy świąteczne lubimy sobie okrasić kubkiem gorącego wina grzanego, który dodaje nam wigoru, energii i siły na dalsze poszukiwania prezentów. Udając się jesienią i zimą do restauracji zamiast gorącej herbaty często wybieramy właśnie grzane wino. Coraz częściej sami zaczynami traktować grzańca, jako wspomagacza w walce ze słabnącą odpornością i przeziębieniami. W domowym zaciszu sami przyrządzamy sobie i naszym dorosłym bliskim gorący napój z wina, który potrafi przegnać chorobę i szybciej wrócić do formy.
Przepisów na grzane wino jest wiele, choć oczywiście podstawa jest jedna i niezmienna, a mianowicie czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. To jest baza, na której powstaje ten czarujący napój. Dodatki w zasadzie dobiera się według gustu i uznania. Najczęściej jednak dodajemy goździki, cynamon, laskę wanilii, świeżą pomarańcz, miód, cukier, kawałek świeżego korzenia imbiru, kardamon. W trakcie przygotowywania grzańca bardzo ważne jest by całości nie zagotować, tylko mocno podgrzać na małym ogniu.
Kapryśną jesienią i srogą zimą można sobie wspaniale urozmaicić długie wieczory w domu grzanym winem, pogryzając pierniczki i czytając książkę lub oglądając film. Perspektywa wielce kusząca i możliwa do zrealizowania przez każdego z nas.
Przepis na grzane wino - słodkie, korzenne, gorące, kojące:
Butelka czerwonego wina wytrawnego
4 łyżki miodu
duża pomarańcz pokrojona w plasterki
kilka goździków
laska cynamonu
laska wanilii
rodzynki (opcjonalnie)
Wino podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Dodać goździki, laskę cynamonu, laskę wanilii, rodzynki i pokrojoną pomarańcz. Kiedy wino będzie już gorące, przed samym rozlaniem do naczyń dodać miód i wymieszać.
Smacznego.
Jakie proste, a takie smaczne. Takie proste, a jakie smaczne.
Polecamy Grzane Wino Grzaniec
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje