Grzańce - radość z wina zimą
Data dodania: 31-01-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Grzańce – cieplusio, milusio...
Obecnie bardzo modne są tendencje zdrowo żywieniowe, coraz więcej osób zmienia w związku z tym swój styl życia i większą uwagę zwraca na to co je i pije. Bardzo rozprzestrzeniona jest w tym moda na produkty regionalne. Do tej kategorii można z powodzeniem przypisać grzańce oraz produkty konińskiej firmy Vinkon i jej wina marki Potęga Tradycji.
Obecnie bardzo modne są tendencje zdrowo żywieniowe, coraz więcej osób zmienia w związku z tym swój styl życia i większą uwagę zwraca na to co je i pije. Bardzo rozprzestrzeniona jest w tym moda na produkty regionalne. Do tej kategorii można z powodzeniem przypisać grzańce oraz produkty konińskiej firmy Vinkon i jej wina marki Potęga Tradycji.
W kategorii win grzanych wymienić można wiele pozycji, które w okresie jesienno-zimowym stają się niekwestionowanymi liderami wśród konsumentów. Bardzo często wybierane są takie trunki jak Zbójeckie grzane, Słowiańskie grzańce aroniowe i Słowiańskie grzańce jabłkowe, czy Grzane Staropolskie. Stanowią one idealną propozycję na długie chłodne wieczory, kiedy to każdy pragnie zrelaksować się przy lampce ciepłego aromatycznego trunku.
Można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach grzane wino stało się napojem niemal kultowym – serwowany jest w plastikowych kubkach na przedświątecznych festynach i stokach narciarskich. Należy jednak pamiętać, że w dawnych czasach wino to miało zupełnie inny status i uchodziło za jeden z najwykwintniejszych i najdroższych specjałów, jakie gościły na europejskich stołach.
Grzane wino na kartach historii
Wśród rzymskich warstw wyższych szczególnym powodzeniem cieszyło się grzane wino przygotowane z miodem i korzeniami, które przyrządzane było wedle receptur współcześnie nam znanych. Spożywano je tradycyjnie podczas święta Słońca Niezwyciężonego, przypadające na dzień 25 grudnia. Pod koniec IV wieku Kościół nakazał obchodzić w tym dniu święto Bożego Narodzenia i prawdopodobnie wraz z tą datą chrześcijanie przyswoili sobie tradycję bożonarodzeniowego grzańca.
W średniowieczu grzane wino uchodziło za luksusowy napitek, który ze względu na wysoką cenę składników potrzebnych do jego przyrządzenia stał się oznaką zamożności i społecznego prestiżu. Do końca średniowiecza serwowano go jedynie na monarszych dworach oraz w domach szlachty, prałatów i bogatszych mieszczan.
Dopiero w późniejszych stuleciach, wraz z większą możliwością sprowadzania do Europy egzotycznych przypraw i cukru grzane wino zagościło również w domach mniej zamożnych ludzi.
Z czasem grzane wino coraz bardziej zyskiwało na popularności, by w dzisiejszych czasach cieszyć się uznaniem nie tylko wśród Europejczyków.
Można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach grzane wino stało się napojem niemal kultowym – serwowany jest w plastikowych kubkach na przedświątecznych festynach i stokach narciarskich. Należy jednak pamiętać, że w dawnych czasach wino to miało zupełnie inny status i uchodziło za jeden z najwykwintniejszych i najdroższych specjałów, jakie gościły na europejskich stołach.
Grzane wino na kartach historii
Wśród rzymskich warstw wyższych szczególnym powodzeniem cieszyło się grzane wino przygotowane z miodem i korzeniami, które przyrządzane było wedle receptur współcześnie nam znanych. Spożywano je tradycyjnie podczas święta Słońca Niezwyciężonego, przypadające na dzień 25 grudnia. Pod koniec IV wieku Kościół nakazał obchodzić w tym dniu święto Bożego Narodzenia i prawdopodobnie wraz z tą datą chrześcijanie przyswoili sobie tradycję bożonarodzeniowego grzańca.
W średniowieczu grzane wino uchodziło za luksusowy napitek, który ze względu na wysoką cenę składników potrzebnych do jego przyrządzenia stał się oznaką zamożności i społecznego prestiżu. Do końca średniowiecza serwowano go jedynie na monarszych dworach oraz w domach szlachty, prałatów i bogatszych mieszczan.
Dopiero w późniejszych stuleciach, wraz z większą możliwością sprowadzania do Europy egzotycznych przypraw i cukru grzane wino zagościło również w domach mniej zamożnych ludzi.
Z czasem grzane wino coraz bardziej zyskiwało na popularności, by w dzisiejszych czasach cieszyć się uznaniem nie tylko wśród Europejczyków.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje