Gruzja - w świat po wino
Data dodania: 17-02-2015
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Kiedyś domeną Polaków były przede wszystkim słodkie wina deserowe obok których zainteresowaniem cieszyły się jeszcze wina owocowe. Jednak od jakiegoś już czasu podniebienia skutecznie podbijają wina gronowe. I nasi rodacy stają się wobec nich coraz bardziej lojalni. Jeszcze pod koniec ubiegłego stulecia i na początku obecnego nasze upodobania winiarskie oscylowały wokół win węgierskich czy bułgarskich.
Obecnie Polacy bardzo chętnie poszerzają obszary swych winiarskich odkryć i fascynacji o takie regiony jak Francja, Włochy, Hiszpania, Izrael, Stany Zjednoczone.
Niesłabnącą popularnością cieszą się też wina z Nowego Świata. Doskonałym przykładem tego segmentu są chilijskie wina Cono Sur, australijskie Element Late Harvest, południowoafrykańskie trunki Zafrico i argentyńska seria Artango.
Polacy bardzo chętnie poszerzają swoją wiedzę na temat alkoholi. Łączy się to w dużej mierze z częstymi wyjazdami, w czasie których można poznać kulturę i obyczaje odwiedzanego kraju, jak również jego kuchnię i tradycyjne trunki.
W tym tygodniu pragniemy teoretycznie zapoznać Państwa z bogatym światem win gruzińskich oraz zachęcić do organoleptycznych poszukiwań we własnym zakresie.
Gruzja – kolebka winiarstwa
Winnice Gruzji położone są na południowych stokach Kaukazu i uprawia się w nich blisko 500 odmian winogron, przy czym większość to szczepy lokalne. Wśród nich najpopularniejsze są saperavi, rkatsiteli i mtsvane.
Główną przyczyną sukcesu win gruzińskich jest ich przewidywalność, kompozycja dostosowana do podniebienia polskiego konsumenta, który w winach półwytrawnych poszukuje łagodności i owocu, a w wytrawnych głębi smaku, wyrazistości i koncentracji.
Dzięki swoim doskonałym warunkom uprawy wymogi te Gruzja jest w stanie spełnić. Powstające tu wina są świeże, aromatyczne i pikantne. Warto ich posmakować.
Niesłabnącą popularnością cieszą się też wina z Nowego Świata. Doskonałym przykładem tego segmentu są chilijskie wina Cono Sur, australijskie Element Late Harvest, południowoafrykańskie trunki Zafrico i argentyńska seria Artango.
Polacy bardzo chętnie poszerzają swoją wiedzę na temat alkoholi. Łączy się to w dużej mierze z częstymi wyjazdami, w czasie których można poznać kulturę i obyczaje odwiedzanego kraju, jak również jego kuchnię i tradycyjne trunki.
W tym tygodniu pragniemy teoretycznie zapoznać Państwa z bogatym światem win gruzińskich oraz zachęcić do organoleptycznych poszukiwań we własnym zakresie.
Gruzja – kolebka winiarstwa
Winnice Gruzji położone są na południowych stokach Kaukazu i uprawia się w nich blisko 500 odmian winogron, przy czym większość to szczepy lokalne. Wśród nich najpopularniejsze są saperavi, rkatsiteli i mtsvane.
Główną przyczyną sukcesu win gruzińskich jest ich przewidywalność, kompozycja dostosowana do podniebienia polskiego konsumenta, który w winach półwytrawnych poszukuje łagodności i owocu, a w wytrawnych głębi smaku, wyrazistości i koncentracji.
Dzięki swoim doskonałym warunkom uprawy wymogi te Gruzja jest w stanie spełnić. Powstające tu wina są świeże, aromatyczne i pikantne. Warto ich posmakować.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje