Gruzińskie smaki i tradycje
Data dodania: 01-08-2016
Toasty wznoszone tym szlachetnym trunkiem przez tamadę (osoba wybrana przez biesiadników posiadająca umiejętności oratorskie) są obowiązkowym punktem takiej uczty. Toasty wznosi się tu za udane spotkanie w towarzyskim gronie, zdrowie, Boga, powodzenie w życiu czy kobiety.
Istotnym tematem toastów jest również miłość, czyli sprawdzona przez Gruzinów recepta na stworzenie dobrego wina. Według nich dobre wino może bowiem wyprodukować tylko ten, kto jest w nim zakochany. Mądrość ta zawarta została w jednym z przysłów i ku pamięci przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Gruzini powiadają z przekonaniem, że gruzińskie wino nie wywołuje przysłowiowego „kaca“, a szczególne znaczenie ma dla nich czerwona odmiana winorośli jaką jest saperavi.
Celem win gruzińskich jest sprawienie przyjemności podniebiu i z sukcesem im się to udaje za sprawą tak znakomitych win jak:
Pirosmani – półsłodkie wino będące mieszanką dwóch gatunków winogron: Tsolikauri i Tsitska
Tsinandali – pikante świeże wino będące połączeniem winogron Rkatsiteli i Mtsvane
Tvishi – naturalne półsłodkie wino, wytwarzane z winogron Tsolikauri
Alazani – półsłodkie wino występujące w wersji białej i czerwonej
Serdecznie polecamy!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Gruzja określana jest mianem kolebki winiarstwa. Na jej terenach znaleziono najstarsze, bo liczące aż 7 tys. lat pestki winogron. Ponad to znamienna jest nazwa „wino” , która pochodzi od gruzińskiego słowa „gvino”. Gruzińskie trunki znane były niemal wszędzie, wspominano o nich na sympozjonach w starożytnej Grecji, słyszeli o nich także wczesnochrześcijańscy mnisi. Można powiedzieć, że do dziś cieszą się one ogromną popularnością, a największą – co nie powinno dziwić – wśród Gruzinów. Tutejsze sumpry (tradycyjne gruzińskie biesiady) nie mogą odbyć się bez wina.
Toasty wznoszone tym szlachetnym trunkiem przez tamadę (osoba wybrana przez biesiadników posiadająca umiejętności oratorskie) są obowiązkowym punktem takiej uczty. Toasty wznosi się tu za udane spotkanie w towarzyskim gronie, zdrowie, Boga, powodzenie w życiu czy kobiety.
Istotnym tematem toastów jest również miłość, czyli sprawdzona przez Gruzinów recepta na stworzenie dobrego wina. Według nich dobre wino może bowiem wyprodukować tylko ten, kto jest w nim zakochany. Mądrość ta zawarta została w jednym z przysłów i ku pamięci przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Gruzini powiadają z przekonaniem, że gruzińskie wino nie wywołuje przysłowiowego „kaca“, a szczególne znaczenie ma dla nich czerwona odmiana winorośli jaką jest saperavi.
Celem win gruzińskich jest sprawienie przyjemności podniebiu i z sukcesem im się to udaje za sprawą tak znakomitych win jak:
Pirosmani – półsłodkie wino będące mieszanką dwóch gatunków winogron: Tsolikauri i Tsitska
Tsinandali – pikante świeże wino będące połączeniem winogron Rkatsiteli i Mtsvane
Tvishi – naturalne półsłodkie wino, wytwarzane z winogron Tsolikauri
Alazani – półsłodkie wino występujące w wersji białej i czerwonej
Serdecznie polecamy!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje