Grillowany filet z kurczaka
Proste, zdrowe, szybkie, a przede wszystkim smaczne.
Składniki:
Filety z piersi kurczaka 2
Sos sojowy 2-3 łyżki
Czosnek 1 -2 ząbki
Miód 1 łyżka
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Filet umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. Nie rozbijać. Dodać sól i pieprz. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać miód oraz rozdrobniony czosnek, wymieszać. Przed włożeniem mięsa do marynaty posmarować każdy kawałek oliwą z oliwek. Następnie włożyć kawałki mięsa do marynaty sojowo-miodowej. Tak zamarynowane mięso trzymać w lodówce najlepiej całą noc.
Ułożyć kawałki zamarynowanego kurczaka na grillu i smażyć około 5-6 minut z każdej strony.
Rada: grillując kurczaka starajmy się grillować go tylko po jednym razie z każdej strony – wówczas nie przesuszy się mięsa i będzie ono soczyste.
Do tak przygotowanego kurczaka wybornie będzie smakować wino białe choć nie tylko, ale koniecznie lekko schłodzone.
W szczególności polecamy białe wina niemieckie - wino niemieckie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne