Grillowanie z winem
Trudno wyobrazić sobie majówkę bez spotkań przy grillu. Grillowanie na stałe bowiem weszło do kanonu klasyków. To przyjemność nie tylko kulinarna, ale i towarzyska.
Można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach w Polsce grillują wszyscy. I nie trzeba mieć do tego wcale swojego ogrodu. Władze dużych miast coraz częściej wydzielają miejsca, w których bez zagrożeń „mandatowych” można wrzucić coś na ruszt J
Grillowanie to doskonały sposób na biesiadowanie w gronie rodziny lub przyjaciół , a nawet swego rodzaju rytuał, który każdy interpretuje na swój własny sposób. Wśród mistrzów grilla nadal dominują panowie. Jest to dla nich nie tylko wspaniała okazja, by pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale także by spotkać się i porozmawiać w męskim gronie. A przy takich rozmowach, co tu ukrywać, zawsze przydaje się dobry trunek. I tutaj zazwyczaj wybierany jest złocisty chmielowy trunek, którym zawsze można też podlać dla smaku kiełbaskę lub karkówkę.
Konkurencję z piwem przy okazji grilla wytrzymać, a nawet wgrać może jednak wino, które również doskonale sprawdzi się jako tło oraz dodatek do przygotowywanych smakołyków. Doskonale wypada np. karkówka w marynacie z czerwonego wina J
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza szczególnie dobrze wypadają z winem białym – polecamy wybrać wina delikatne, o łagodnej nucie aromatycznej i smakowej. Świetnie sprawdzą się tu wina z Moraw – są one niczym słowiańskie nektary o oryginalnych, indywidualnych nutach. Szczególnie polecamy wina Chateau Bzencka Lipka oraz Habanske Sklepy Ryzlink.
Na majówkę rekomendujemy także wspaniałe wina w dużych pakietach, do których jedno wino dołączone jest jako gratis - zestaw Las Montanas, Zestaw na majówkę Solaz, Zestaw Gavel, czy Zestaw piknikowy Ostrov.
Zestawy win polecają się .
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje