Galaretka z czerwonego wina
Data dodania: 09-06-2013
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Wspaniały deser dla dorosłych - latem idealny na ciepłe popołudniowe "leżakowanie" w wolny dzień. Proste i szybkie wykonanie. Galaretka na czerwonym winie to idealny pomysł na oryginalny pomysł na deser z nutą szaleństwa i odrobiną finezji. Galaretka na czerwonym winie z bitą śmietanką - po prostu pyszne!
Składniki:
500 ml wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka goździków
kawałek kory cynamonowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
bita śmietanka
600 ml czerwonego wina wytrawnego
cynamon
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać cukier, korę cynamonu, goździki, gałkę muszkatołową, skórki z obydwu cytrusów.
Wszystko razem zagotować, po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia. Dodać żelatynę, rozmieszać i zostawić wszystko na 15 minut.
Wyjąć przyprawy i skórki, dodać wino i wymieszać.
Wlać galaretkę do salaterek i po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Galaretka smakuje wybornie z bitą śmietanką posypaną cynamonem.
Najlepiej podawać z owocowym winem polskim
Smacznego :)
500 ml wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka goździków
kawałek kory cynamonowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
bita śmietanka
600 ml czerwonego wina wytrawnego
cynamon
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka, dodać cukier, korę cynamonu, goździki, gałkę muszkatołową, skórki z obydwu cytrusów.
Wszystko razem zagotować, po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia. Dodać żelatynę, rozmieszać i zostawić wszystko na 15 minut.
Wyjąć przyprawy i skórki, dodać wino i wymieszać.
Wlać galaretkę do salaterek i po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Galaretka smakuje wybornie z bitą śmietanką posypaną cynamonem.
Najlepiej podawać z owocowym winem polskim
Smacznego :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne