Francuskie wina – szyk przyjęć i wesel
Z ich dobrodziejstw korzysta się tu na szeroką skalę. Można powiedzieć, że wino należy do stylu życia niemal każdego francuskiego mieszkańca – jest nie tylko chętnie degustowane, ale także używane w kuchni podczas przegotowywania mięs, ryb, sosów czy słodkości.
Winiarski krajobraz Francji jest zjawiskowo wielobarwny, stylowy i charakterystyczny. Chyba najbardziej znanym regionem jest Bordeaux, które z powodzeniem określić można jako winiarskie imperium.
Na jego terenie znajduje się blisko 120 tys. ha winnic produkujących 6,6 mln hektolitrów wina rocznie, w tym najbardziej prestiżowe i najdroższe wina na świecie.
Wina J.P. Chenet może nie należą do tej kategorii, ale z pewnością są to trunki, które przyciągają uwagę i nie tylko ze względu na nietypową butelkę Josephine.
Ich wyróżnikiem jest bowiem wyborny smak oraz cenowa przystępność. J.P. Chenet Merlot urzeka młodym i eleganckim bukietem z aromatami ciemnych owoców oraz głęboko rubinową szatą. J.P. Chenet Cabernet Syrah jest winem, które przyciąga intensywnym smakiem czarnej porzeczki z przyjemną nutą czarnych jagód i przypraw.
J.P. Chenet musujące świetnie sprawdzi się jako lekki aperitif, a w upalne dni z dodatkiem wody mineralnej lub kilku kostek lodu zapewni wykwintne źródło orzeźwienia.
Bardzo dobrze wypada ono także w koktajlach owocowych. Z grillowaną rybką doskonale połączy się J.P. Chenet Colombard Chardonnay.
Wino francuskie - wielowiekowa tradycja
Czegóż chcieć więcej – chyba tylko słońca.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje