Francuski smak deseru z owocami i winem
Data dodania: 23-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Na piękne słoneczne popołudnie proponujemy wyśmienity deser, którego smak wzbogacony został czerwonym winem. Jest on bardzo lekki, wykwintny i elegancki. Receptura nie jest skomplikowana, a wykonanie słodkiego podwieczorku z dodatkiem wina nie zajmuje wiele czasu.
Brzoskwinie z miętą na czerwonym winie
To zaskakująco pyszny, a przy tym prosty deser przyrządzany ze świeżych owoców gotowanych w czerwonym francuskim winie.
Składniki (na cztery porcje):
4 duże brzoskwinie
500 ml czerwonego francuskiego wina, np. J.P. Chenet Merlot
łyżeczka cynamonu
45 g cukru
4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Do rondla wlać wino, dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Całość połączyć z owocami i zagotować, a następnie trzymać jeszcze na niewielkim ogniu do 10 minut. Brzoskwinie wyjąć, a płyn gotować jeszcze kilka minut aż zgęstnieje. Owoce ułożyć na miseczki, polać schłodzonym syropem, a na koniec przystroić gałązkami aromatycznej mięty.
Smacznego!
To zaskakująco pyszny, a przy tym prosty deser przyrządzany ze świeżych owoców gotowanych w czerwonym francuskim winie.
Składniki (na cztery porcje):
4 duże brzoskwinie
500 ml czerwonego francuskiego wina, np. J.P. Chenet Merlot
łyżeczka cynamonu
45 g cukru
4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Do rondla wlać wino, dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Całość połączyć z owocami i zagotować, a następnie trzymać jeszcze na niewielkim ogniu do 10 minut. Brzoskwinie wyjąć, a płyn gotować jeszcze kilka minut aż zgęstnieje. Owoce ułożyć na miseczki, polać schłodzonym syropem, a na koniec przystroić gałązkami aromatycznej mięty.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne