Dorsz na risotto z zielonym groszkiem i sosem waniliowo - cytrynowym
Szaleństwa kulinarne nie jedno mają imię…
Filet dorsza 2szt
Ryż 200g
Groszek zielony 100g
Groszek cukrowy 100g
Mała cebulka 1szt
Sok z cytryny 30ml
Śmietana 30 % 100ml
Laska wanilii 1szt
Cytryna 1szt
Białe wino 30ml
Oliwa z oliwek 20ml
Bulion warzywny 200ml
Tarty parmezan 20g
Cukier
Sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ryba – filety zamarynować w przyprawach i soku z cytryny. Na grillu dokładnie obsmażyć z dwóch stron.
Risotto – posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć razem. Całość zalać winem pozwolić mu odparować. Dodać groszek i podlewać bulionem warzywnym, gdy ryż będzie al dente dołożyć masło i parmezan.
Sos – laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć nasionka. Do śmietany dodać laskę z nasionkami i gotować na małym ogniu. Zredukować sos o połowę skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku.
PODANIE
Przełożyć ryż na talerz, na nim ułożyć rybę. Udekorować cytryną i polać go gdzieniegdzie sosem.
Polecamy następujące wina morawskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne