Dobre wino na Wielkanoc
Data dodania: 17-03-2025
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Klasyczne wino musujące występuje w niemal tak wielu odmianach, jak niemusujące. Może być wytrawne lub słodkie, treściwe bądź lekkie, starzone z dostępem tlenu albo nie. Jedyną cechą wspólną dla całej wyjątkowej gamy tych win jest obecność pewnej ilości dwutlenku węgla, który wytwarza bąbelki i wrażenie mrowienia w ustach.
Zbliżające się święta Wielkanoce są doskonałą okazją, by przypomnieć sobie wrażenia smakowe, jakie towarzyszą chwilom radości i wspólnego biesiadowania.
Niechaj perliste bąbelki wraz z coraz śmielej święcącym słońcem rozjaśnią nam szarość spraw codziennych i wprowadzą nas w przyjemnie spędzony czas w gronie rodzinny i bliskich.
Zbliżające się święta Wielkanoce są doskonałą okazją, by przypomnieć sobie wrażenia smakowe, jakie towarzyszą chwilom radości i wspólnego biesiadowania.
Niechaj perliste bąbelki wraz z coraz śmielej święcącym słońcem rozjaśnią nam szarość spraw codziennych i wprowadzą nas w przyjemnie spędzony czas w gronie rodzinny i bliskich.
Mule i Cava na święta – dlaczego nie?
Czym przyjąć naszych gości - tradycyjnie, czy z nutą nowoczesności?
Większość z nas hołduje tradycji na wielkanocnych stołach, na których nie może zabraknąć żurku z jajkiem, pieczonych mięs, pasztetów, specjałów garmażeryjnych, czy wiosennych sałatek. Wielkanocny stół może stać się popisem kulinarnej wyobraźni – w układaniu świątecznego menu nie obowiązują żadne ograniczenia.
Dlatego może warto trochę zaszaleć i zaskoczyć gości podając na przekąskę mule?
Przecież święta są nie tylko po to, żeby się spotkać, ale także dobrze zjeść. A co podać do dobrego jedzenia? Naturalnie dobry trunek.
Fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju potraw jest hiszpańska Cava. Wielkanocne śniadanie rozpoczynamy życzeniami podczas których dzielimy się jajkiem. Serwujemy wtedy także aperitif i w tej roli Cava sprawdzi się niczym tegoroczny zdobywca Oscara Adrien Brody w filmie The Brutalist – po prostu znakomicie!
Większość z nas hołduje tradycji na wielkanocnych stołach, na których nie może zabraknąć żurku z jajkiem, pieczonych mięs, pasztetów, specjałów garmażeryjnych, czy wiosennych sałatek. Wielkanocny stół może stać się popisem kulinarnej wyobraźni – w układaniu świątecznego menu nie obowiązują żadne ograniczenia.
Dlatego może warto trochę zaszaleć i zaskoczyć gości podając na przekąskę mule?
Przecież święta są nie tylko po to, żeby się spotkać, ale także dobrze zjeść. A co podać do dobrego jedzenia? Naturalnie dobry trunek.
Fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju potraw jest hiszpańska Cava. Wielkanocne śniadanie rozpoczynamy życzeniami podczas których dzielimy się jajkiem. Serwujemy wtedy także aperitif i w tej roli Cava sprawdzi się niczym tegoroczny zdobywca Oscara Adrien Brody w filmie The Brutalist – po prostu znakomicie!
Kawa w filiżance, Cava w kieliszku
Polacy świadomie odchodzą od tańszych win musujących i wolą przeznaczyć nieco większa kwotę aby odczuć przyjemność i pewną odświętność podczas konsumpcji. Coraz śmielej wybierają zatem wina z innych krajów jak np. hiszpańską Cavę, która powstaje z wykorzystaniem metody szampańskiej.
Trunek ten nigdy nie traci swojego świeżego stylu, charakterystycznego wigoru i orzeźwiającego smaku. Po prostu jest klasykiem, który śmiało konkurować może nawet z szampanem!
Cava wytwarzana jest na podstawie autochtonicznego tria szczepowego składającego się z odmiany xarello, parellada i macabeo które gwarantuje jak najwyższe doznania smakowe. Odmiana macabeo odpowiedzialna jest za właściwą budowę wina, parellada nadaje mu owocowy charakter, a xarello to jakby wisienka wieńcząca wyśmienity tort. Wino to jest bardzo uniwersalne i na pewno nie można się go wstydzić. Na Wielkanoc – jak znalazł!
Trunek ten nigdy nie traci swojego świeżego stylu, charakterystycznego wigoru i orzeźwiającego smaku. Po prostu jest klasykiem, który śmiało konkurować może nawet z szampanem!
Cava wytwarzana jest na podstawie autochtonicznego tria szczepowego składającego się z odmiany xarello, parellada i macabeo które gwarantuje jak najwyższe doznania smakowe. Odmiana macabeo odpowiedzialna jest za właściwą budowę wina, parellada nadaje mu owocowy charakter, a xarello to jakby wisienka wieńcząca wyśmienity tort. Wino to jest bardzo uniwersalne i na pewno nie można się go wstydzić. Na Wielkanoc – jak znalazł!
Właściwy dobór win na wielkanocny stół
Najważniejszą regułą w komponowaniu jedzenia z winami jest ucieczka od wszelkiej kulinarnej nudy. Nerwy biorące udział w odczuwaniu smaku i zapachu szybko ulegają stępieniu, lecz poddawane działaniu coraz to nowych bodźców z pewnością pozostaną ostre. Dlatego wina i potrawy wielkanocne powinny wywołać tak wiele wrażeń smakowych, jak to tylko możliwe.
Po wytrawnej Cavie, podanej jako aperitif serwowanie równie wytrawnego wina białego nie jest najszczęśliwszym wyborem, podobnie jak Barolo podane po Chianti nie będzie żadnym zaskoczeniem dla kubków smakowych. Aby dobre wina, które planujemy podać mogły zostać w pełni docenione, warto zapamiętać kilka zasad , jak chociażby dwie poniższe:
Po wytrawnej Cavie, podanej jako aperitif serwowanie równie wytrawnego wina białego nie jest najszczęśliwszym wyborem, podobnie jak Barolo podane po Chianti nie będzie żadnym zaskoczeniem dla kubków smakowych. Aby dobre wina, które planujemy podać mogły zostać w pełni docenione, warto zapamiętać kilka zasad , jak chociażby dwie poniższe:
- lekkie świeże wina czerwone i białe mają pierwszeństwo przed winami mocniejszymi, z nutami drewna i bardziej ekskluzywnymi,
- im słodsze wino, tym później należy je podawać.
Serdecznie zapraszamy do sklepu Euro-wino, w którym znajdziecie Państwo znakomite wina, których degustacja wywoła niejedno pozytywne zaskoczenie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje