Dobre wino na grilla
Data dodania: 05-06-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Grillować lubi chyba każdy, konsumpcja pysznych potraw na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny, czy znajomych to doskonała alternatywa dla codziennych posiłków spożywanych w domowym zaciszu. Tym bardziej, że dysponujemy większą ilością czasu – najczęściej grillujemy bowiem w weekendy. To najlepszy czas na spotkania i dłuższe rozmowy, na które nie możemy pozwolić sobie w środku tygodnia.
Na ruszt najczęściej wrzucane są kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby i warzywa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy odpowiednia marynata i przyprawy. Kluczem do sukcesu może być jednak towarzystwo, w którym ów pyszności podamy.
A jedną z najlepszych propozycji jest dobre wino – najlepiej takie dobrze skoncentrowane o łagodnym smaku i wyraźnych nutach wyczuwalnych na podniebiu.
Warto pamiętać, by wino podawać schłodzone i mimo wszystko nigdy nie w plastikowych kubeczkach.
Wielu znawców szlachetnych trunków twierdzi, że do grillowanego mięsa pasuje wiele win, a im są ono tańsze tym lepsze, bo niestarzone w beczce.
Do karkówki z rusztu świetnie pasują trunki z Nowego Świata – np. carmenere z Chile czy malbec z Argentyny.
Sprawdzą się też trunki ze starego kontynentu – hiszpańskie tempranillo oraz francuski merlot.
Do ryb i warzyw idealne będzie dobrze schłodzone portugalskie winho verde, które wspaniale przy tym gasi pragnienie i orzeźwia.
Swoje miejsce przy grillu znaleźć też mogą wina słodkie, jak muskat czy riesling spatlese.
Najlepiej wypadają one przy grillowanych owocach.
A jedną z najlepszych propozycji jest dobre wino – najlepiej takie dobrze skoncentrowane o łagodnym smaku i wyraźnych nutach wyczuwalnych na podniebiu.
Warto pamiętać, by wino podawać schłodzone i mimo wszystko nigdy nie w plastikowych kubeczkach.
Wielu znawców szlachetnych trunków twierdzi, że do grillowanego mięsa pasuje wiele win, a im są ono tańsze tym lepsze, bo niestarzone w beczce.
Do karkówki z rusztu świetnie pasują trunki z Nowego Świata – np. carmenere z Chile czy malbec z Argentyny.
Sprawdzą się też trunki ze starego kontynentu – hiszpańskie tempranillo oraz francuski merlot.
Do ryb i warzyw idealne będzie dobrze schłodzone portugalskie winho verde, które wspaniale przy tym gasi pragnienie i orzeźwia.
Swoje miejsce przy grillu znaleźć też mogą wina słodkie, jak muskat czy riesling spatlese.
Najlepiej wypadają one przy grillowanych owocach.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje