Dobre wino do dań z grilla
Data dodania: 16-04-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Pierwsza połowa kwietnia bardzo nas rozpieściła, do tego stopnia nawet, że niejednokrotnie mogliśmy poczuć bardziej letni, aniżeli wiosenny nastrój. Obecnie aura całkowicie się odmieniła, ale przed nami długi majowy weekend, a wraz z nim nadzieja na powrót słonecznych dni i plany spotkań z rodziną czy znajomymi.
A te znakomicie udają się na świeżym powietrzu przy grillu oraz winie.
Można nawet zagrać w ciemno i napisać, że dla wielu dania z rusztu jak również odpowiednie zaplecze trunkowe to dwa kanoniczne wręcz puzzle w układance pt. „Udana majówka”. I aby w tym roku wszystko także szczęśliwie połączyło się w piękną całość warto wcześniej podjąć odpowiednie kroki, jak chociażby zakup odpowiedniego wina.
Stylów grillowania jest tyle, ile osób chętnych do stania przy rozgrzanym ruszcie. Jedni preferują wariant klasyczny inni wegetariański, są też tacy, którzy na grilla wrzucają wszystko. Z dobrym trunkiem takież specjały zdecydowanie zyskają w odbiorze.
Grillowane warzywa, jak na przykład zielone szparagi, bakłażan pokrojony w plastry z dodatkiem soli i pieprzu, czy kolba słodkiej kukurydzy z masłem (w początkowej fazie warto grillować ją okrytą warstwą liści) wspaniale smakować będą w towarzystwie takich win jak np. Terre Allegre Sangiovese, Reino De Altuzarra Tinto Navarra, Wave Terre Siciliane IGT Rosso, czy znakomitego Yellow Tail Cabernet Sauvignon.
Smakowitą przekąskę stanowią grillowane sery typu camembert, wybornie zaprezentują się one ze schłodzą Cavą (która przy okazji świetnie orzeźwi) oraz wina Boada Verdejo/Sauvignon Blanc/Chardonnay i Sol De Chile Blend Sauvignon Blanc/Chardonnay.
Do klasycznej grillowanej kiełbaski polecamy dobrego Merlota, np. Nos Racines Merlot IGP d'Oc, Kazayak Merlot Semi Dry czy Bordeaux Revolution Rouge AOC.
Kaszanka z rusztu w towarzystwie sosu musztardowego lub czosnkowego i zapiekanych ziemniaczków będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podamy do niej kieliszek prostego czerwonego wina z Portugalii, np. Messias Douro, Fiuza 3 Castas Touriga Nacional Meio Seco oraz Orla Maritima Tinto (Bag in Box).
Można nawet zagrać w ciemno i napisać, że dla wielu dania z rusztu jak również odpowiednie zaplecze trunkowe to dwa kanoniczne wręcz puzzle w układance pt. „Udana majówka”. I aby w tym roku wszystko także szczęśliwie połączyło się w piękną całość warto wcześniej podjąć odpowiednie kroki, jak chociażby zakup odpowiedniego wina.
Stylów grillowania jest tyle, ile osób chętnych do stania przy rozgrzanym ruszcie. Jedni preferują wariant klasyczny inni wegetariański, są też tacy, którzy na grilla wrzucają wszystko. Z dobrym trunkiem takież specjały zdecydowanie zyskają w odbiorze.
Grillowane warzywa, jak na przykład zielone szparagi, bakłażan pokrojony w plastry z dodatkiem soli i pieprzu, czy kolba słodkiej kukurydzy z masłem (w początkowej fazie warto grillować ją okrytą warstwą liści) wspaniale smakować będą w towarzystwie takich win jak np. Terre Allegre Sangiovese, Reino De Altuzarra Tinto Navarra, Wave Terre Siciliane IGT Rosso, czy znakomitego Yellow Tail Cabernet Sauvignon.
Smakowitą przekąskę stanowią grillowane sery typu camembert, wybornie zaprezentują się one ze schłodzą Cavą (która przy okazji świetnie orzeźwi) oraz wina Boada Verdejo/Sauvignon Blanc/Chardonnay i Sol De Chile Blend Sauvignon Blanc/Chardonnay.
Do klasycznej grillowanej kiełbaski polecamy dobrego Merlota, np. Nos Racines Merlot IGP d'Oc, Kazayak Merlot Semi Dry czy Bordeaux Revolution Rouge AOC.
Kaszanka z rusztu w towarzystwie sosu musztardowego lub czosnkowego i zapiekanych ziemniaczków będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podamy do niej kieliszek prostego czerwonego wina z Portugalii, np. Messias Douro, Fiuza 3 Castas Touriga Nacional Meio Seco oraz Orla Maritima Tinto (Bag in Box).
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje