Czy Riesling to dobre wino?
Wino Riesling uchodzi za niemieckiego arystokratę, napisać o nim, że jest „dobre” to jakby nie napisać nic. Biały, szykowny, doskonały w każdej kropli Riesling ma wiele twarzy, potrafi być orzeźwiający, energiczny lekki oraz świeży - za to jeszcze mocniej kochamy go latem; jest też przemyślny i pozostaje w szczytowej formie przez dłuższy czas. Z biegiem lat ewoluuje nabierając szlachetnych rysów. Z dobitną kwasowością, umiarkowanym poziomem alkoholu i znakomitą jakością jest jednym z najchętniej kupowanych win.
Jakie to jest wino Riesling?
Panuje przekonanie, że obok Chardonnay to właśnie wino Riesling odznacza się najbardziej wyrazistym charakterem spośród wszystkich białych odmian winorośli. Produkowane z najwyższą starannością uwodzi kwiatowym bukietem oraz licznymi nutami cytrusowymi. Szczep uprawniany jest na całym niemieckojęzycznym obszarze Europy. Wśród producentów na pierwszym miejscu plasują się Niemcy, następnie za nimi Alzacja i Austria. Degustując wina z różnych zakątków świata można odnieść jednak nieodparte wrażenie, że wino Riesling to zdecydowanie niemiecka specjalność.
Czy wino Riesling jest słodkie?
Uprawy Rieslinga lokalizowane są zazwyczaj w chłodnych regionach, a jego grona wykorzystuje się do produkcji win zarówno słodkich, np. Blue Nun Riesling Eiswein i półsłodkich, np. Kendermanns Riesling Spatlese, jak również wytrawnych, np. Hugel Riesling Alsace A.O.C., półwytrawnych, np. Gamla Riesling oraz musujących.
Z racji późnego dojrzewania tego szczepu wyprodukowane na jego bazie wina można spożywać za młodu – są one wówczas radośnie świeże. Jeśli zdecydujemy, by wino poczekało kilka lat w butelce odpłaci nam ono wówczas większą koncentracją i złożonością. W winach białych nie ma tanin, które stanowią naturalny środek antyseptyczny. Niewątpliwym atutem Rieslinga w tej kwestii jest wysoka kwasowość. Pod wpływem czasu w butelce z Rieslingiem pojawiają się słodkie nuty miodowo-karmelowe oraz petrolowe.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje