Czy czarna porzeczka nadaje się na wino?
Rozwój winiarstwa w Polsce rozpoczął się wraz z przejęciem religii chrześcijańskiej. Z biegiem czasu zapotrzebowanie na wino rosło, a zły stan dróg utrudniał przywożenie go z zagranicy. Najlepszym rozwiązaniem było więc zakładanie własnych winnic. Pierwszymi winiarzami byli benedyktyni i cystersi, którzy w przyklasztornych gospodarstwach uprawiali winorośl i produkowali wino. Głównie na potrzeby liturgiczne, ale także własne oraz dworów książęcych, w których wino spożywane było w dużych ilościach. Za ich przykładem poszli mieszczanie, z tym, że ich plantacje nastawione były na zysk. Czar prysł około XVII wieku. Wino lubi bowiem spokój. Wojny, niekorzystny klimat, zmiany granic – to niestety polskiemu winiarstwu oddało jak najgorsze zasługi.
Pierwsze próby naprawy podjęte zostały w XVIII wieku. Szczególne zasługi położył tu ks. Kluk, który pisał wiele o piwach, winach, cydrach. W XIX wieku liczni (bardziej lub mniej anonimowi) winogrodnicy podejmowali (znów – bardziej lub mniej udane) próby odtworzenia polskich winnic. Co ważne – wtedy też zwrócono się ku estetyce winorośli. Wino, jako element kultury „wysokiej” nie było niczym nowym, ale w XIX wieku w ramach akcji upiększania Krakowa zasadzono winorośl między innymi na Wawelu.
Dobra passa nie trwała jednak długo – II wojna światowa przyniosła w zasadzie kres polskiemu winiarstwu, a to, co stało się potem, było obliczone także na zniszczenie pamięci o tym dorobku, bo klasa robotnicza nie miała pić wina tylko wódkę.
Z czasem winiarstwo w Polsce odrodziło się, dziś wciąż „rozprostowuje ono” kości i zdobywa kolejne województwa. Obok winiarstwa gronowego tryumfy świeci winiarstwo owocowe.
Czy czarna porzeczka nadaje się na wino?
Wielkopolska firma Vinkon produkująca wina marki Potęga Tradycji wykorzystuje bardzo różnorodne surowce do wytwarzania swoich wyśmienitych win. Wysoka jakość tych produktów potwierdzona została m.in. znakiem Poznaj Dobrą Żywność, który otrzymały:
- wino z czarnej porzeczki,
- wino z czarnego bzu,
- wino wiśniowe
- wino aroniowe półsłodkie.
Cala seria została włączona do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Innym godnym podkreślenia wyróżnieniem jest wpisanie wina z czarnej porzeczki na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wino z czarnej porzeczki dostępne jest w sklepie Euro-wino w dwóch osłonach – półsłodkiej, oraz słodkiej, która dodatkowo posiada certyfikat ekologiczny. Zarówno jedno jak i drugie posiada zaskakująco intensywny aromat oddający esencję owocu, na bazie którego powstało. Piękna barwa i przyjemny charakter czynią z nich bardzo atrakcyjnych towarzyszy wolnego oraz odświętnego czasu.
Co to znaczy produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny?
Przez produkty regionalne, nazywane inaczej produktami znanego pochodzenia rozumiane są produkty, których wysoka jakość i renoma związana jest z regionem ich wytwarzania.
Produkt tradycyjny, jest wytwarzany tradycyjnymi metodami i z tradycyjnie używanych surowców. Metody te mogą być modernizowane bowiem dla zachowania tradycyjnego charakteru produktu najważniejszy jest jego skład.
Produkt ekologiczny z kolei powstaje z płodów rolnych rolnictwa ekologicznego i przetwarzany jest zgodnie z ekologicznymi metodami produkcji. Rolnictwo ekologiczne to taki sposób gospodarowania, w którym nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani chemicznych nawozów, tak jak w rolnictwie konwencjonalnym, natomiast używa się środki naturalne, takie jak kompost, obornik, nawozy zwierzęce zamiast nawozów sztucznych, czy stosuje naturalne metody zapobiegawcze w ochronie roślin w zamian za syntetyczne pestycydy i herbicydy. Takim produktem jest właśnie wino ekologiczne z czarnej porzeczki słodkie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje