Czekoladowe gruszki z winnym posmakiem
To nie jest zwykły deser na wieczór.
To przysmak na okazje wymagającą uświetniania:)
SKŁADNIKI
2-3 gruszki
1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina J.P. Chenet Merlot
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
1/2 laski cynamonu
2 łyżki fruktozy
Sos czekoladowy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%, a nie więcej niż 75%
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
Wino z przyprawami podgrzewać na wolnym ogniu.
Gruszki obrać ze skorki zachowując ogonki.
Gdy wino zacznie się gotować, włożyć gruszki i gotować na małym ogniu maksymalnie15 minut.
Przełożyć owoce na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, a w międzyczasie przygotować sos.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i mieszać trzepaczką, do momentu, gdy czekolada je wchłonie (nie należny masła dodawać wcześniej, gdyż sos rozwarstwi się).
PODANIE
Każdą gruszkę przełożyć na indywidualny talerzyk deserowy, polać sosem.
Można dołączyć również trochę bitej śmietany.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne