CYDR
Data dodania: 28-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Cydr – doskonały smak orzeźwienia
Cydr to napój, który wspaniale orzeźwia i zawiera w sobie alkohol. Cydr to jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy napój idealny na letni czas.
Cydr to napój, który wspaniale orzeźwia i zawiera w sobie alkohol. Cydr to jedyny w swoim rodzaju, wyjątkowy napój idealny na letni czas.
Cydr znany też w Polsce jako jabłecznik nie jest winem, na co może wskazywać jego niemiecka nazwa Apfelwein. Podstawową różnicą jest tu rodzaj surowca, jaki stosowany jest produkcji obu trunków. Do wyrobu wina najczęściej używane są słodkie jabłka deserowe, natomiast do wyrobu cydru – tradycyjne odmiany „cydrowych jabłek”.
Przez niektórych konsumentów cydr bardzo często traktowany jest jako alternatywa dla piwa, lecz i z nim ma on niewiele wspólnego. Głównym składnikiem cydru jest sok jabłkowy, z kolei piwa – słód jęczmienny, chmiel, woda i drożdże. Tym, co łączy te dwa trunki, jest zbliżona zawartość alkoholu oraz marketing.
Cydr to specjał o niewysokiej zawartości alkoholu i bardzo szerokim zastosowaniu, który urzeka swą naturalnością, świeżym charakterem oraz wielowarstwowym smakiem. Można go stosować jako składnik wielu drinków, wyśmienicie smakuje pity "solo" oraz doskonale sprawdzi się także jako dodatek do różnych dań.
Dobrze schłodzony doskonale gasi pragnienie. Cydr serwuje się w wysokich i szerokich szklankach (takich samych, jak do piwa), ewentualnie w kieliszkach na krótkiej nóżce i szerokiej czaszy. Wyróżnia się jego następujące rodzaje:
Cydr słodki i półsłodki, który stanowi idealny komponent np. ciast i deserów
Cydr wytrawny i półwytrawny, który doda aromatu potrawom z wieprzowiny, drobiu czy ryb.
Godny podkreślenia jest także jego zdrowotny charakter – napój ten jest bowiem wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, które „przechodzą” do niego z jabłek. Nie bez znaczenia jest fakt, że bazą do produkcji cydru są jabłka nieobrane, a to właśnie w skórce tych owoców znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Dowiedziono, że 250 ml cydru zapewnia taką samą ilość antyoksydantów, co kieliszek znanego z ich obfitości czerwonego wina.
Pijmy Cydr na zdrowie
Przez niektórych konsumentów cydr bardzo często traktowany jest jako alternatywa dla piwa, lecz i z nim ma on niewiele wspólnego. Głównym składnikiem cydru jest sok jabłkowy, z kolei piwa – słód jęczmienny, chmiel, woda i drożdże. Tym, co łączy te dwa trunki, jest zbliżona zawartość alkoholu oraz marketing.
Cydr to specjał o niewysokiej zawartości alkoholu i bardzo szerokim zastosowaniu, który urzeka swą naturalnością, świeżym charakterem oraz wielowarstwowym smakiem. Można go stosować jako składnik wielu drinków, wyśmienicie smakuje pity "solo" oraz doskonale sprawdzi się także jako dodatek do różnych dań.
Dobrze schłodzony doskonale gasi pragnienie. Cydr serwuje się w wysokich i szerokich szklankach (takich samych, jak do piwa), ewentualnie w kieliszkach na krótkiej nóżce i szerokiej czaszy. Wyróżnia się jego następujące rodzaje:
Cydr słodki i półsłodki, który stanowi idealny komponent np. ciast i deserów
Cydr wytrawny i półwytrawny, który doda aromatu potrawom z wieprzowiny, drobiu czy ryb.
Godny podkreślenia jest także jego zdrowotny charakter – napój ten jest bowiem wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, które „przechodzą” do niego z jabłek. Nie bez znaczenia jest fakt, że bazą do produkcji cydru są jabłka nieobrane, a to właśnie w skórce tych owoców znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Dowiedziono, że 250 ml cydru zapewnia taką samą ilość antyoksydantów, co kieliszek znanego z ich obfitości czerwonego wina.
Pijmy Cydr na zdrowie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje