Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Data dodania: 29-08-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Prawdziwy smak lata ze śliwką w roli głównej. Pyszne ciasto drożdżowe okraszone dorodnymi śliwkami. Podane z lampką pysznego słodkiego wina zamieni zwykły podwieczorek w niezapomnianą ucztę.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
-
500g mąki pszennej lub tortowej
-
30g świeżych drożdży
-
100g cukru
-
250ml mleka
-
70g masła
-
szczypta soli
-
1 jajko
-
dodatkowo: ok. 1,6kg śliwek i 2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 60g cukru
- 90g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście tak, aby rządki nachodziły na siebie
- Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C
Do ciasta oczywiście polecamy wino, najlepiej polskie i słodkie - wina polskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne