Chorwacki zapach wina
Data dodania: 01-07-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Chorwacja to fascynujący kraj o bogatej historii, zróżnicowany etnicznie, o ciekawym ukształtowaniu terenu i ze wspaniałą architekturą. Jest to kraj, który posiada wspaniale urozmaicone wybrzeże morskie, tysiące cudownych wysepek, dzikie, urwiste wąwozy, głębokie doliny rzek, wysokie góry oraz mnóstwo zabytków. Na mapie Chorwacja kształtem przypomina łuk rozciągnięty od Dunaju do Istrii i na południe wzdłuż wybrzeża Adriatyku do Dubrownika.
To położenie jest przyczyną zróżnicowania klimatu i krajobrazu przyczynia się także do tego, że Chorwacja jest na Bałkanach jednym z najbardziej obiecujących krajów pod względem winiarskim.
W części kontynentalnej wzdłuż wybrzeża i na wyspach uprawia się setki autochtonicznych odmian dających wina tak znakomite jak Dingac, czy Postup.
Ich jakość jest znakomita, walory smakowe można jednak polep szych poprzez ich dekantację oraz podanie w odpowiedniej temperaturze.
W dzisiejszych czasach głównym powodem dekantacji wina jest jego napowietrzenie.
W reakcji z tlenem skoncentrowane i taniczne wina mogą zyskać głębszy i mocniejszy aromat.
Warto przy tym pamiętać, że proces ten nie musi być bardzo rozciągnięty w czasie, samo wszak przelewanie wina do karafki powoduje jego nasycenie tlenem.
Oczywiście proces ten można wydłużyć jeśli pozwalają na to okoliczności, szansa na to, że wino pokarze pełnię swych aromatów jest wówczas znacznie wyższa.
Wbrew obiegowej opinii wino czerwone, a do takich należą wyżej wspomniane chorwackie specjały – Dingac i Postup – również należy podawać lekko schłodzone.
Pojęcie temperatury pokojowej jako idealnej dla win czerwonych nie jest poprawne, ponieważ temperatura pomieszczeń, zwłaszcza latem znacznie przewyższa 20 stopni Celsjusza i jest to wielkość nieodpowiednia dla jakiegokolwiek wina.
Wina chorwackie doskonale łączą się z kuchnią na bazie świeżych mięs, ryb oraz warzyw. Serdecznie polecamy takie kompozycje na weekendowe obiady, czy kolacje.
W części kontynentalnej wzdłuż wybrzeża i na wyspach uprawia się setki autochtonicznych odmian dających wina tak znakomite jak Dingac, czy Postup.
Ich jakość jest znakomita, walory smakowe można jednak polep szych poprzez ich dekantację oraz podanie w odpowiedniej temperaturze.
W dzisiejszych czasach głównym powodem dekantacji wina jest jego napowietrzenie.
W reakcji z tlenem skoncentrowane i taniczne wina mogą zyskać głębszy i mocniejszy aromat.
Warto przy tym pamiętać, że proces ten nie musi być bardzo rozciągnięty w czasie, samo wszak przelewanie wina do karafki powoduje jego nasycenie tlenem.
Oczywiście proces ten można wydłużyć jeśli pozwalają na to okoliczności, szansa na to, że wino pokarze pełnię swych aromatów jest wówczas znacznie wyższa.
Wbrew obiegowej opinii wino czerwone, a do takich należą wyżej wspomniane chorwackie specjały – Dingac i Postup – również należy podawać lekko schłodzone.
Pojęcie temperatury pokojowej jako idealnej dla win czerwonych nie jest poprawne, ponieważ temperatura pomieszczeń, zwłaszcza latem znacznie przewyższa 20 stopni Celsjusza i jest to wielkość nieodpowiednia dla jakiegokolwiek wina.
Wina chorwackie doskonale łączą się z kuchnią na bazie świeżych mięs, ryb oraz warzyw. Serdecznie polecamy takie kompozycje na weekendowe obiady, czy kolacje.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje