Chorwacja – wino w nastroju lata
Data dodania: 30-05-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Chorwacja określana jest mianem kraju zrodzonego z rzeki Dunaj, który jako jedyny w Europie posiada wszystkie strefy klimatyczne. Jego teren bujnie porastają dzikie zioła śródziemnomorskie, drzewa figowe i winnice uchodzące za jedne z najpiękniejszych. Doceniane jest także tutejsze terror, które zachwyca swą złożonością. Chorwacja oferuje przy tym pełną obfitość rodzimych odmian i stylów winorośli.
Obok tych lokalnych znajdziemy również szczepy spokrewnione z innymi europejskimi odmianami, a także znane powszechnie odmiany międzynarodowe, które przez lata upraw na chorwackich terenach nabrały swoistych, oryginalnych cech.
Czerwonym królem Dalmacji jest niezmiennie plavac mali, brat bliźniak kalifornijskiego zinfandela.
Plavac rozwija się na regionach o klasycznych warunkach śródziemnomorskich, trzymając się urwistych wapiennych klifów bezpośrednio nad morzem.
Wino powstające z winogron uprawianych na stromych zboczach z widokiem na Adriatyk jest przesiąknięte jego zapachem i co nie powinno dziwić, niezależnie od swego koloru (czy to białe, czy czerwone) wyjątkowo dobrze pasuje do owoców morza.
Klasyczny podział winiarskiej Chorwacji obejmuje dwie części:
część nadbrzeżną, która dzieli się na Istrię, Hrvatsko Primorje, Północną Dalmację, Dalmatinską Zagorę, Srednją i Južną Dalmaciję oraz wyspy południowej Dalmacji, takie jak Brač, Šolta, Hvar, Korčula, Mljet czy Vis’
część kontynentalną, która dzieli się na Pokuplje, Sławonię i Podunavlje
Serdecznie polecamy Państwu uwadze chorwackie nowości, które pojawiły się w tym tygodniu w sklepie Euro-wino.
Wszystkie charakteryzują się pełnym harmonii zrównoważonym smakiem o walorach właściwych dla tego regionu winiarskiego.
Czerwonym królem Dalmacji jest niezmiennie plavac mali, brat bliźniak kalifornijskiego zinfandela.
Plavac rozwija się na regionach o klasycznych warunkach śródziemnomorskich, trzymając się urwistych wapiennych klifów bezpośrednio nad morzem.
Wino powstające z winogron uprawianych na stromych zboczach z widokiem na Adriatyk jest przesiąknięte jego zapachem i co nie powinno dziwić, niezależnie od swego koloru (czy to białe, czy czerwone) wyjątkowo dobrze pasuje do owoców morza.
Klasyczny podział winiarskiej Chorwacji obejmuje dwie części:
część nadbrzeżną, która dzieli się na Istrię, Hrvatsko Primorje, Północną Dalmację, Dalmatinską Zagorę, Srednją i Južną Dalmaciję oraz wyspy południowej Dalmacji, takie jak Brač, Šolta, Hvar, Korčula, Mljet czy Vis’
część kontynentalną, która dzieli się na Pokuplje, Sławonię i Podunavlje
Serdecznie polecamy Państwu uwadze chorwackie nowości, które pojawiły się w tym tygodniu w sklepie Euro-wino.
Wszystkie charakteryzują się pełnym harmonii zrównoważonym smakiem o walorach właściwych dla tego regionu winiarskiego.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje