Chile – doskonale wina na każdą okazję
Za pierwszego winogrodnika uchodzi Francisco de Aguirre, założyciel miasta La Serena, który właśnie w tym rejonie, w roku 1549 zasadził pierwsze winorośle.
Również jezuitę Francisco de Carabantesa uważa się często za prekursora uprawy winnic w Chile.
Poważne zmiany w tej dziedzinie przyszły wraz z nastaniem wieku XIX.
Gospodarka chilijska silnie opierająca się na rolnictwie i górnictwie znacznie się rozwinęła.
Bogaci biznesmeni i zamożni obywatele zaczęli coraz częściej wyjeżdżać, głównie do Francji.
Oczarowani tutejszą kulturą, zamkami, kuchnią i winami przywozili z sobą krzewy winorośli.
Gdy w Starym Świecie wybuchła filoksera pustosząc bez wyjątku wszystkie winnice, Chile posiadało bardzo cenny materiał genetyczny szczepów, które w Europie właściwie wyginęły.
Wśród współcześnie uprawianych winorośli dominują szczepy do produkcji win czerwonych (8 do 2 w relacji do białych).
Króluje wśród nich Cabernet Sauvignon – prawdziwa lokomotywa chilijskich win.
Dobry Cabernet z Chile jest szlachetnie zbudowanym, pełnym ciała winem przeszywającym swą kwasowością i czarującym nutami porzeczek, czereśni oraz grafitu.
Ale nie tylko Cabernet rzecz jasna zasługuje na uwagę. To, co w Chile najcenniejsze znajdziemy w winach Espiritu de Chile.
Ich charakter i jakość wyjaśniają sukces jaki osiągnęły one na całym świecie.
Serdecznie polecamy!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje