Cava pod chmurką
Data dodania: 10-05-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Rzymski poeta Owidiusz mawiał swego czasu, że tam, gdzie wino pod dostatkiem, tam troski i smutki nie trafiają. W myśl Owidiuszowej prawdy warto zadbać o swój dobry nastój i nie szukając specjalnej okazji zabezpieczyć kilka butelek dobrego trunku. Dziś polecamy Państwu wspaniałe, niepowtarzalne wino musujące, które określić można mianem hiszpańskiego odpowiednika szampana. Zdecydowanie tańsze, produkowane tą samą metodą, a równie smaczne. Dziś wyrasta na bardzo poważnego konkurenta swojego sławnego francuskiego brata. O czym mowa? Oczywiście o Cavie!
Co to znaczy Cava?
Cava, podobnie jak szampan powstaje przy wykorzystaniu metody tradycyjnej, opierającej się na powtórnej fermentacji wina bazowego w butelce. Za ojczyznę Cavy uchodzi Katalonia, z kolei sercem pompującym ten wspaniały trunek drobnymi ścieżkami do pozostałych zakątków świata jest Penedes. Słowo ma katalońskie pochodzenie i oznacza piwnicę, w której przechowywane jest wino.
Jak smakuje wino Cava?
Wino Cava wyróżnia się podobnym do szampana ciśnieniem, bąbelki są tu sprężyste i bardzo silne, a bukiet zapachowy roztacza przyjemną, szlachetną woń migdałów, biszkoptów i tostów. W smaku jest kremowa oraz aksamitna.
Spotkanie w majowym ogrodzie, przy smacznym lekkim posiłku wśród zieleni i kwiatów z kieliszkiem Cavy w dłoni to atrakcja, którą łatwo przygotować, a która wniesie do życia sporą dawkę radości.
Wino Cava na stół – nie tylko świąteczny
Proszę nam wierzyć, takiego smakołyku nie warto zostawiać tylko na toasty, zachęcamy gorąco, do traktowania Cavy bądź jej włoskiego kuzyna – Prosecco jako win na co dzień, które wspaniale komponują się z jedzeniem, skutecznie orzeźwiają i bajecznie smakują w koktajlach i drinkach. Sezonowe owoce, szczególnie truskawki i maliny tak dobrze korespondują z wymienionymi winami musującymi, że aż chciałoby się napisać, iż zostały do tego stworzone.
https://www.euro-wino.pl/iv-m-31.html
Cava, podobnie jak szampan powstaje przy wykorzystaniu metody tradycyjnej, opierającej się na powtórnej fermentacji wina bazowego w butelce. Za ojczyznę Cavy uchodzi Katalonia, z kolei sercem pompującym ten wspaniały trunek drobnymi ścieżkami do pozostałych zakątków świata jest Penedes. Słowo ma katalońskie pochodzenie i oznacza piwnicę, w której przechowywane jest wino.
Jak smakuje wino Cava?
Wino Cava wyróżnia się podobnym do szampana ciśnieniem, bąbelki są tu sprężyste i bardzo silne, a bukiet zapachowy roztacza przyjemną, szlachetną woń migdałów, biszkoptów i tostów. W smaku jest kremowa oraz aksamitna.
Spotkanie w majowym ogrodzie, przy smacznym lekkim posiłku wśród zieleni i kwiatów z kieliszkiem Cavy w dłoni to atrakcja, którą łatwo przygotować, a która wniesie do życia sporą dawkę radości.
Wino Cava na stół – nie tylko świąteczny
Proszę nam wierzyć, takiego smakołyku nie warto zostawiać tylko na toasty, zachęcamy gorąco, do traktowania Cavy bądź jej włoskiego kuzyna – Prosecco jako win na co dzień, które wspaniale komponują się z jedzeniem, skutecznie orzeźwiają i bajecznie smakują w koktajlach i drinkach. Sezonowe owoce, szczególnie truskawki i maliny tak dobrze korespondują z wymienionymi winami musującymi, że aż chciałoby się napisać, iż zostały do tego stworzone.
https://www.euro-wino.pl/iv-m-31.html
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje