Cała prawda o Lambrusco
Data dodania: 18-04-2017
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Czerwone, wytrawne, lekko musujące Lambrusco uznawane jest za najlepszego partnera dla wędlin i tłustych miękkich serów, jednak w latach 80. XX wieku produkowano go tak wiele, że przestało ono przypominać oryginał. Producenci z niewiadomych przyczyn pozbawili je naturalnej czerwonej barwy, dodawali cukier, a butelki zamykali nakrętką.
Lambrusco utraciło swą chwałę, a jego sprzedaż znacząco spadła. Dziś jednak wino to przeżywa swój renesans. Pomogło w tym objęcie produkcji regulacjami dwóch emiliańskich DOC: Sorbara i Grasparossa di Castelvetro.
Najlepsze wina tego gatunku pochodzą z pogórza Apeninów, na południe od Modeny w centrum Emilii. (Emilia nie słynie z win wielkiej klasy, historycznie powstawały tu właśnie takie lekkie, musujące wina czerwone do szybkiego wypicia. I jest to paradoks, bowiem Emilia należy do najbogatszych rejonów Włoch, a powstają tu wina stosunkowo tanie). Północna ekspozycja winnic opóźnia dojrzewanie gron, a owoce docierające do winiarni mają ograniczoną ilość cukru i orzeźwiającą, naturalną kwasowość.
W takich warunkach powstaje genialnie, uczciwe lambrusco, które doskonale komponuje się ze specjałami lokalnej kuchni. Uchodzi ono także za genialne wino gastronomiczne.
Proces produkcji nie jest specjalnie skomplikowany, w czasie krótkiej maceracji ekstrahuje się raczej barwniki niż taniny. Końcowa część fermentacji przeprowadzana jest w szczelnych kadziach, by pozostawić w winie niewielką ilość dwutlenku węgla.
Prawdziwe lambrusco niemal zawsze będzie lekkie, odświeżająco musujące o umiarkowanej objętości alkoholu i aromacie winogron. W sklepie Euro-wino znajdą Państwo kilka rodzajów lambrusco, zarówno te wytrawne, jak i nie wpisujące się w tradycję wersje półsłodkie i słodkie.
Serdecznie polecamy je Państwa uwadze – warto spróbować każdego z nich celem zdobycia nowego doświadczenia, ale też niewątpliwej przyjemności. Przeżyjmy z lambrusco ostatni weekend zimy. Polecamy wino Lambrusco oraz inne wina musujące
Najlepsze wina tego gatunku pochodzą z pogórza Apeninów, na południe od Modeny w centrum Emilii. (Emilia nie słynie z win wielkiej klasy, historycznie powstawały tu właśnie takie lekkie, musujące wina czerwone do szybkiego wypicia. I jest to paradoks, bowiem Emilia należy do najbogatszych rejonów Włoch, a powstają tu wina stosunkowo tanie). Północna ekspozycja winnic opóźnia dojrzewanie gron, a owoce docierające do winiarni mają ograniczoną ilość cukru i orzeźwiającą, naturalną kwasowość.
W takich warunkach powstaje genialnie, uczciwe lambrusco, które doskonale komponuje się ze specjałami lokalnej kuchni. Uchodzi ono także za genialne wino gastronomiczne.
Proces produkcji nie jest specjalnie skomplikowany, w czasie krótkiej maceracji ekstrahuje się raczej barwniki niż taniny. Końcowa część fermentacji przeprowadzana jest w szczelnych kadziach, by pozostawić w winie niewielką ilość dwutlenku węgla.
Prawdziwe lambrusco niemal zawsze będzie lekkie, odświeżająco musujące o umiarkowanej objętości alkoholu i aromacie winogron. W sklepie Euro-wino znajdą Państwo kilka rodzajów lambrusco, zarówno te wytrawne, jak i nie wpisujące się w tradycję wersje półsłodkie i słodkie.
Serdecznie polecamy je Państwa uwadze – warto spróbować każdego z nich celem zdobycia nowego doświadczenia, ale też niewątpliwej przyjemności. Przeżyjmy z lambrusco ostatni weekend zimy. Polecamy wino Lambrusco oraz inne wina musujące
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje