Białe wino na lato
Data dodania: 06-06-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Letnie przyjęcia i obiady często bazują na lekkich potrawach z grilla składających się z ryby czy kurczaka oraz świeżych sezonowych owocach i warzywach. Wszystkie te rarytasy okraszone odpowiednim trunkiem gwarantują mnóstwo przyjemności. Zdarza się jednak, że znalezienie odpowiedniego wina do komponowania go z letnimi posiłkami i przekąskami może stanowić nie lada wyzwanie.
Latem najlepiej smakują wina schłodzone, co automatycznie zawęża kręg poszukiwań do koloru białego i różowego. Jeśli już, wina czerwone sprawdzą się na wieczór, kiedy to kreska na termometrze nieco spadnie, a nagrzana słońcem ziemia ostygnie.
W ciągu dnia najlepsze będą wina lekkie, rześkie i orzeźwiające, które wspaniale uzupełnią klasyczne potrawy lata, ale też skutecznie ugaszą pragnienie. Wybór dobrego białego wina będzie najlepszym rozwiązaniem.
Jego propozycja podania z zimną wodą sodową jest niczym ambrozja w upalne popołudnie.
Gorąco polecamy wina na bazie poniższych szczepów:
Chardonnay
To jeden z najpopularniejszych białych szczepów oraz doskonały wybór w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni, co lubią nasi goście. Jego charakter, świeżość oraz tropikalne odwołania czynią wina na bazie Chardonnay najlepszymi towarzyszami ryb, jak również z kurczaka.
Pinot Grigio
Wino na bazie Pinot Grigio (Pinot Gris) niesie w swym smaku trochę więcej słodyczy niż Chardonnay i dobrze współgra z potrawami mającymi trochę więcej przypraw. To również świetna para dla sezonowych, dojrzałych owoców i ostrych letnich przekąsek
Riesling
Riesling jest odmianą wielką, występującą zarówno w wersji słodkiej, jak wytrawnej, dzięki czemu można zadowolić podniebienia niemal każdego uczestnika napowietrznego spotkania.
Rieslingi powinny być podawane dobrze schłodzone, można delektować się ich smakiem solo, jeśli pragniemy ugasić pragnienie lub w towarzystwie konkretnej potrawy
Sauvignon Blanc
Wyrazisty i bardzo orzeźwiający szczep dający wina o cudownym aromacie. Szczególnie dobrze udaje się w Nowej Zelandii. Na lato jak znalazł.
W ciągu dnia najlepsze będą wina lekkie, rześkie i orzeźwiające, które wspaniale uzupełnią klasyczne potrawy lata, ale też skutecznie ugaszą pragnienie. Wybór dobrego białego wina będzie najlepszym rozwiązaniem.
Jego propozycja podania z zimną wodą sodową jest niczym ambrozja w upalne popołudnie.
Gorąco polecamy wina na bazie poniższych szczepów:
Chardonnay
To jeden z najpopularniejszych białych szczepów oraz doskonały wybór w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni, co lubią nasi goście. Jego charakter, świeżość oraz tropikalne odwołania czynią wina na bazie Chardonnay najlepszymi towarzyszami ryb, jak również z kurczaka.
Pinot Grigio
Wino na bazie Pinot Grigio (Pinot Gris) niesie w swym smaku trochę więcej słodyczy niż Chardonnay i dobrze współgra z potrawami mającymi trochę więcej przypraw. To również świetna para dla sezonowych, dojrzałych owoców i ostrych letnich przekąsek
Riesling
Riesling jest odmianą wielką, występującą zarówno w wersji słodkiej, jak wytrawnej, dzięki czemu można zadowolić podniebienia niemal każdego uczestnika napowietrznego spotkania.
Rieslingi powinny być podawane dobrze schłodzone, można delektować się ich smakiem solo, jeśli pragniemy ugasić pragnienie lub w towarzystwie konkretnej potrawy
Sauvignon Blanc
Wyrazisty i bardzo orzeźwiający szczep dający wina o cudownym aromacie. Szczególnie dobrze udaje się w Nowej Zelandii. Na lato jak znalazł.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje