Białe wino
Data dodania: 18-07-2012
Co ciekawe wino białe produkowane może być zarówno z białych, jak i czerwonych odmian winogron (Gewirztraminer i Muscat). Kolor wina zależny jest bowiem nie od barwy owocowego surowca, z którego ono powstaje, ale od czasu przez jaki skórki winogron (zawierające najwięcej tanin oraz garbników) znajdują się w kadziach z winem.
Wina białe, w odróżnieniu od czerwonych, w przypadku których fermentacja wstępna odbywa się w obecności skórek i pestek gronowych, wytwarzane są poprzez fermentację samego moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku.
Nazwa „białe wino” jest raczej zwyczajowa i nie odnosi się do barwy napoju, który sygnuje. Wina białe zazwyczaj są wszakże żółtawe, słomkowe, blado herbaciane, bladoróżowe, beżowe, a czasem nawet zielonkawe..
Najbardziej znane, a jednocześnie najlepsze odmiany winogron jasnych, z których wytwarzane jest wino białe to Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc oraz Semillon.
Chardonnay
Jest to najbardziej znany i najczęściej sadzony biały szczep winorośli na świecie. Uznaje się, że Chardonnay pochodzi z francuskiego rejonu Burgundii, zaś nazwę swą wywodzi właśnie od miejscowości Chardonnay. Winogrona te mogą być przetwarzane na wino musujące i odgrywają decydującą rolę przy produkcji szampana.
Nie da się jednoznacznie określić jak smakuje lub jak pachnie Chardonnay. Większość ma zapach naturalny i to jak będzie pachniało wino w fazie końcowej, zależy od warunków w jakich przebiegały procesy fermentacji i winifikacji. Może być to zapach cytrusów, orzechów, brzoskwiń, skórki chleba, świeżego masła, kwiatów akacji, wiciokrzewu, róży, pomarańczy, migdałów, bananów, wanilii, werbeny, mango, papai. Rozpiętość zapachowa jest tutaj naprawdę imponująca! Najwyższy stopień intensywności kryje się w winach kalifornijskich, chilijskich i australijskich.
Wśród snobistycznych smakoszy wina w latach ’90 zaczęła obowiązywać maniera, którą okrzyknięto sloganem ABC – „Anything But Chardonnay (wszystko/cokolwiek, byle nie Chardonnay). Dziś na szczęście następuje odwrót od tego nurtu. Fani filmu „American Psycho” zapewne zapamiętali, iż Chardonnay był ulubionym trunkiem Patricka Batemana.
Obecnie Chardonnay cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kobiet. Ma on na tyle szerokie spektrum zainteresowania, że w Wielkiej Brytanii pokolenie 20 – 30 latek określane jest mianem „Chardonnay girls”. Co ciekawe, w ciągu kilku minionych lat na Wyspach zarejestrowano kilkanaście noworodków o imieniu Chardonnay, co świadczy o niezwykłej sile jaka jest zamknięta w butelce tego białego wina.
Riesling
Riesling daje wino o wielu twarzach. Może być ono rześkie, mineralne i ultrawytrawne. Może być również bardzo słodkie i owocowe, a także długowieczne deserowe. Szczep Riesling jest wyjątkowo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Odmiana ta doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych.
Niezależnie od tego, jaki sezon panuje (ciepły czy chłodny) zawsze można się spodziewać ciekawego wina. Warto pamiętać, że przy zakupie Rieslinga region, z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W tym przypadku najwspanialsze wina pochodzą z Niemiec. Najbardziej oddanym fanem wina i piewcą uroku Rieslinga był Goethe.
Sauvignon Blanc
Kolebką tej odmiany jest dolina Loary, ale ze względu na ciągły wzrost zainteresowania szczep ten rozsiany jest obecnie na całym globie. Gatunek Sauvignon tworzy wina powszechnie znane jako orzeźwiające, średnio zbudowane, o agrestowym aromacie, często określane mianem wina z „nerwem”. Jest to odmiana bardzo wyrazista i esencjonalna, znakomicie smakuje jako wino młode.
Dominują w niej smaki zielonych owoców – niedojrzałych jabłek, gruszek, agrestu, a także brzoskwini i cytryny. Typowa dla win Sauvignon Blanc słodkawo – kwaśna nuta aromatyczna, która fachowo nazywana jest cat’s pee (dosłownie: kocie siki), podkreśla właśnie tę zielono – agresywną nutę. Sauvignon Blanc sprawdza się wyśmienicie jako aperitif, a także do gaszenia pragnienia w upalne dni. Najbardziej aromatycznie i równocześnie najmocniejsze wina tego szczepu pochodzą z Marlborough w Nowej Zelandii.
Semillon
Mimo że Semillon nie jest szczepem powszechnie znanym i uprawianym należy docenić rolę, jaką odgrywa w produkcji białego wina. Stanowi on podstawową odmianę w legendarnym słodkim winie sauternes, gdzie jego opływające w słodycz aromaty łączą się harmonijnie z kwasowym smakiem Sauvivnon Blanc. Godny nadmienienia jest tutaj fakt, ze Semillon kupażowany z Sauvignon blanc daje coraz bardziej popularne białe wina bordoskie. Odmiana ta tworzy wina wielostylowe, charakteryzujące się takimi ciekawymi aromatami jak wosk, miód, pomarańczowa marmolada i tosty.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wino białe - bywa doskonałe
Białe wino
Co ciekawe wino białe produkowane może być zarówno z białych, jak i czerwonych odmian winogron (Gewirztraminer i Muscat). Kolor wina zależny jest bowiem nie od barwy owocowego surowca, z którego ono powstaje, ale od czasu przez jaki skórki winogron (zawierające najwięcej tanin oraz garbników) znajdują się w kadziach z winem.
Wina białe, w odróżnieniu od czerwonych, w przypadku których fermentacja wstępna odbywa się w obecności skórek i pestek gronowych, wytwarzane są poprzez fermentację samego moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku.
Nazwa „białe wino” jest raczej zwyczajowa i nie odnosi się do barwy napoju, który sygnuje. Wina białe zazwyczaj są wszakże żółtawe, słomkowe, blado herbaciane, bladoróżowe, beżowe, a czasem nawet zielonkawe..
Najbardziej znane, a jednocześnie najlepsze odmiany winogron jasnych, z których wytwarzane jest wino białe to Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc oraz Semillon.
Chardonnay
Jest to najbardziej znany i najczęściej sadzony biały szczep winorośli na świecie. Uznaje się, że Chardonnay pochodzi z francuskiego rejonu Burgundii, zaś nazwę swą wywodzi właśnie od miejscowości Chardonnay. Winogrona te mogą być przetwarzane na wino musujące i odgrywają decydującą rolę przy produkcji szampana.
Nie da się jednoznacznie określić jak smakuje lub jak pachnie Chardonnay. Większość ma zapach naturalny i to jak będzie pachniało wino w fazie końcowej, zależy od warunków w jakich przebiegały procesy fermentacji i winifikacji. Może być to zapach cytrusów, orzechów, brzoskwiń, skórki chleba, świeżego masła, kwiatów akacji, wiciokrzewu, róży, pomarańczy, migdałów, bananów, wanilii, werbeny, mango, papai. Rozpiętość zapachowa jest tutaj naprawdę imponująca! Najwyższy stopień intensywności kryje się w winach kalifornijskich, chilijskich i australijskich.
Wśród snobistycznych smakoszy wina w latach ’90 zaczęła obowiązywać maniera, którą okrzyknięto sloganem ABC – „Anything But Chardonnay (wszystko/cokolwiek, byle nie Chardonnay). Dziś na szczęście następuje odwrót od tego nurtu. Fani filmu „American Psycho” zapewne zapamiętali, iż Chardonnay był ulubionym trunkiem Patricka Batemana.
Obecnie Chardonnay cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kobiet. Ma on na tyle szerokie spektrum zainteresowania, że w Wielkiej Brytanii pokolenie 20 – 30 latek określane jest mianem „Chardonnay girls”. Co ciekawe, w ciągu kilku minionych lat na Wyspach zarejestrowano kilkanaście noworodków o imieniu Chardonnay, co świadczy o niezwykłej sile jaka jest zamknięta w butelce tego białego wina.
Riesling
Riesling daje wino o wielu twarzach. Może być ono rześkie, mineralne i ultrawytrawne. Może być również bardzo słodkie i owocowe, a także długowieczne deserowe. Szczep Riesling jest wyjątkowo odporny na mróz i łatwy w uprawie. Odmiana ta doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych.
Niezależnie od tego, jaki sezon panuje (ciepły czy chłodny) zawsze można się spodziewać ciekawego wina. Warto pamiętać, że przy zakupie Rieslinga region, z którego pochodzi wino ma dużo większe znaczenie niż jego rocznik. W tym przypadku najwspanialsze wina pochodzą z Niemiec. Najbardziej oddanym fanem wina i piewcą uroku Rieslinga był Goethe.
Sauvignon Blanc
Kolebką tej odmiany jest dolina Loary, ale ze względu na ciągły wzrost zainteresowania szczep ten rozsiany jest obecnie na całym globie. Gatunek Sauvignon tworzy wina powszechnie znane jako orzeźwiające, średnio zbudowane, o agrestowym aromacie, często określane mianem wina z „nerwem”. Jest to odmiana bardzo wyrazista i esencjonalna, znakomicie smakuje jako wino młode.
Dominują w niej smaki zielonych owoców – niedojrzałych jabłek, gruszek, agrestu, a także brzoskwini i cytryny. Typowa dla win Sauvignon Blanc słodkawo – kwaśna nuta aromatyczna, która fachowo nazywana jest cat’s pee (dosłownie: kocie siki), podkreśla właśnie tę zielono – agresywną nutę. Sauvignon Blanc sprawdza się wyśmienicie jako aperitif, a także do gaszenia pragnienia w upalne dni. Najbardziej aromatycznie i równocześnie najmocniejsze wina tego szczepu pochodzą z Marlborough w Nowej Zelandii.
Semillon
Mimo że Semillon nie jest szczepem powszechnie znanym i uprawianym należy docenić rolę, jaką odgrywa w produkcji białego wina. Stanowi on podstawową odmianę w legendarnym słodkim winie sauternes, gdzie jego opływające w słodycz aromaty łączą się harmonijnie z kwasowym smakiem Sauvivnon Blanc. Godny nadmienienia jest tutaj fakt, ze Semillon kupażowany z Sauvignon blanc daje coraz bardziej popularne białe wina bordoskie. Odmiana ta tworzy wina wielostylowe, charakteryzujące się takimi ciekawymi aromatami jak wosk, miód, pomarańczowa marmolada i tosty.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje