Białe wino – idealny towarzysz na lato
Wspaniałym przykładem białych win jest:
węgierski Tokaj, honorowany swego czasu mianem króla win
niemiecki Riesling o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie
francuskie wina z apelacji Chablis, wytwarzane niemal wyłącznie z odmiany Chardonnay.
Bardzo ciekawe wina uzyskuje się przy zastosowaniu szczepu Gewurztraminer. Te winogrona o szarawo różowej skórce dają trunki o pełnym aromacie z nutami płatków róż, liczi i lekką oleistością.
Warto wiedzieć, że do wyrobu białych win można też używać soku pochodzącego z winogron czerwonych. Najlepszym tego dowodem jest Pinot Noir stanowiący bazę dla białych szampanów i niektórych win musujących.
Za szkielet białych win uchodzi ich wysoka kwasowość. Cecha ta odgrywa bardzo istotną rolę w przypadku łączenia potraw z białym winem. Osoby, które nie lubią intensywnej kwasowości powinny komponować te trunki z potrawami słonymi i słodkimi, które doskonale zamaskują ów aspekt smaku.
Inaczej niż w przypadku win czerwonych poza samodzielnym spożywaniem, wina białe doskonale wypadają w duecie z zimną wodą źródlaną lub gazowaną. Otrzymany w ten sposób napój to szprycer, który rewelacyjnie orzeźwia i gasi pragnienie w gorące upalne dni.
Krewetki w białym winie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje