Beczka, a wino
Data dodania: 14-05-2024
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:
1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Każdy etap produkcji wina ma wpływ na smak, aromat i barwę trunku. Równie istotny jest proces leżakowania. Dojrzewanie wina w beczkach jest dziś modne i odpowiada na istniejący i wzmagający się popyt na wina o charakterystycznych, beczkowych waniliowych aromatach. Dla wielu są one synonimem win z wyższej półki. Niektóre wina rzeczywiście zyskują na dojrzewaniu w beczce, jednak nie wszystkie. Beczkowanie zdecydowanie ma wiele plusów, jest to jednak metoda zwiększająca znacznie koszty produkcji. Dowiedzmy się, jaki jest związek pomiędzy beczką a winem.
Beczki na wino – jak powstają?
Skąd pojawiły się beczki na wino? Z początku wina przechowywane były w glinianych naczyniach. Miały one jednak wady, takie jak nieszczelność czy łatwość w uszkodzeniu przy transportowaniu trunku.
Pierwsze beczki wyprodukowali Celtowie z myślą o przechowywaniu i transporcie różnych towarów. Z czasem zauważono, że przechowywane w beczkach wino nabiera walorów wynikających z rodzaju wykorzystywanego do budowy beczki drewna. Dlatego na przestrzeni lat powstały beczki na wino z akacji, kasztana, dębu europejskiego czy dęby amerykańskiego. Rzymianie upowszechnili ten rodzaj przechowywania na tyle skutecznie, że stosuje się go po dzień dzisiejszy.
Powstanie beczki zaczyna się od wybrania gatunku drzewa. Powinno być wyrośnięte i tym samym zdatne do wyrębu. Po jego ścięciu następuje okorowanie i pocięcie na mniejsze elementy. Tak przygotowane drewno jest poddawane procesowi suszenia. Jest to niezwykle istotny krok, gdyż wilgoć w materiale wpływa negatywnie na szczelność drewna – a przecież beczka szczelna być musi. I to bardzo!
Dopiero po tym etapie możliwe jest wycięcie klepek, z których powstanie beczka na wino. Powinny one mieć delikatnie zaokrąglone krawędzie, tak by możliwe było uformowanie z nich obłego kształtu. Następnie deski są układane w okrąg i delikatnie się je zwilża, aby nie popękały podczas zaciskania specjalnej obręczy.
Po ukształtowaniu ścian beczki następuje wypalanie desek i przycięcie ich oraz ułożenia dna. Warto wiedzieć, że intensywność tego procesu wpływa także na smak wina. Po tym etapie łączy się wszystkie elementy i dokłada wzmocnienia, kran oraz specjalne obręcze.
Jakie są rodzaje beczek na wino?
Istnieje kilka bardzo różnych klasyfikacji. Główną z nich jest ta, która rozróżnia beczki ze względu na rodzaj wykorzystanego drewna do produkcji. Wyróżnić można:
Skąd pojawiły się beczki na wino? Z początku wina przechowywane były w glinianych naczyniach. Miały one jednak wady, takie jak nieszczelność czy łatwość w uszkodzeniu przy transportowaniu trunku.
Pierwsze beczki wyprodukowali Celtowie z myślą o przechowywaniu i transporcie różnych towarów. Z czasem zauważono, że przechowywane w beczkach wino nabiera walorów wynikających z rodzaju wykorzystywanego do budowy beczki drewna. Dlatego na przestrzeni lat powstały beczki na wino z akacji, kasztana, dębu europejskiego czy dęby amerykańskiego. Rzymianie upowszechnili ten rodzaj przechowywania na tyle skutecznie, że stosuje się go po dzień dzisiejszy.
Powstanie beczki zaczyna się od wybrania gatunku drzewa. Powinno być wyrośnięte i tym samym zdatne do wyrębu. Po jego ścięciu następuje okorowanie i pocięcie na mniejsze elementy. Tak przygotowane drewno jest poddawane procesowi suszenia. Jest to niezwykle istotny krok, gdyż wilgoć w materiale wpływa negatywnie na szczelność drewna – a przecież beczka szczelna być musi. I to bardzo!
Dopiero po tym etapie możliwe jest wycięcie klepek, z których powstanie beczka na wino. Powinny one mieć delikatnie zaokrąglone krawędzie, tak by możliwe było uformowanie z nich obłego kształtu. Następnie deski są układane w okrąg i delikatnie się je zwilża, aby nie popękały podczas zaciskania specjalnej obręczy.
Po ukształtowaniu ścian beczki następuje wypalanie desek i przycięcie ich oraz ułożenia dna. Warto wiedzieć, że intensywność tego procesu wpływa także na smak wina. Po tym etapie łączy się wszystkie elementy i dokłada wzmocnienia, kran oraz specjalne obręcze.
Jakie są rodzaje beczek na wino?
Istnieje kilka bardzo różnych klasyfikacji. Główną z nich jest ta, która rozróżnia beczki ze względu na rodzaj wykorzystanego drewna do produkcji. Wyróżnić można:
- beczki z dębu europejskiego - doskonale pasuje do dojrzewania czerwonych win, grappy, whisky i innych destylatów.
- beczki z dębu amerykańskiego - świetnie sprawdza się do leżakowania bourbonu czy wyrazistego czerwonego wina. Zawiera więcej tanin niż inne gatunki drewna, przez co nadaje charakterystyczną cierpkość trunkom. To odpowiedni materiał do dojrzewania np. cabernetów. Natomiast nie zaleca się wykorzystywania beczki z drewna dębu amerykańskiego do winifikacji białych win, gdyż aromat będzie zbyt intensywny i niedopasowany.
- beczki z dębu francuskiego - choć to drogie drewno, to chętnie jest wybierane do beczek na długodojrzewające wina czerwone.
- beczki z akacji - idealnie sprawdzają się przy wyrobie białych win. Nie zawierają one taniny i nadają przechowywanym trunkom słodki, owocowy posmak
- beczki z kasztanowca - zawiera bardzo dużo taniny i zapewnia szybszy proces utleniania.
- beczki z wiśni - mają niską zawartość taniny i nadają lekki aromat trunkowi.
To nie jedyne przykłady drewna odpowiedniego do winifikacji. Możliwe jest także wykorzystania sekwoi czy sosny. W niektórych trunkach stosuje się także dojrzewanie w beczce np. po whisky czy innych destylatach. Ma to na celu nadanie mocniejszego aromatu i smaku.
Inna klasyfikacja odnosi się do stopnia wypalenia drewna. W zależności od preferencji można zdecydować się na temperaturę obróbki od 130 do 200 stopni Celsjusza. I tak, niższe wypalenie pozostawia naturalny aromat drzewa. Natomiast wyższy przekłada się na smak trunku, w którym można wyczuć np. paloną kawę. Mocniejsze wypalenie idealnie się sprawdzi przy winach czerwonych i destylatach, zaś niskie do trunków białych i łagodniejszych.
Beczki różnicować można także pod względem wielkości (większe nadają nieco delikatniejszy aromat niż te mniejsze) oraz zużycia. Nowa, pachnąca beczka ma najwięcej taniny. Każde następne zalanie wpływa na intensywność smaku. Zwykle przy winifikacji wypełnia się beczkę maksymalnie 4 razy. Można co prawda odnowić drewno za pomocą specjalnego drapania i nowego wypalania.
To tylko kilka z różnych klasyfikacji beczek na wino. Warto przy wyborze ich mieć na uwadze, że stopień wypalenia, wielkość i rodzaj drewna mają wpływ na smak, aromat i pigmentacje dojrzewającego trunku.
Dojrzewanie wina – jak może przebiegać?
Zastanawiasz się, w jaki sposób przebiega dojrzewanie wina beczkowego? To zależy od wybranej metody. Ten proces jest niezwykle istotny, gdyż podczas niego dochodzi do zmiany struktury chemicznej trunku, a sam smak i aromat ulega wyostrzeniu. W efekcie alkohol staje znacznie bogatszy. Wino ulega utlenieniu, przez co cząsteczki aromatyczne trunku nabierają na mocy.
W zależności od preferencji można zdecydować się na dojrzewanie alkoholu np. w nierdzewnych kadziach. Pozwalają one na precyzyjne sterowanie dostępem powietrza do wina. Kadzie nie wpływają na smak napoju. Natomiast nie uszlachetniają tak trunku, jak np. beczki z drewna dębowego, akacjowego czy wiśniowego. Dlatego znacznie lepsze rezultaty winifikacji uzyskasz, decydując się na dojrzewanie napoju w tradycyjny sposób. Beczki na wino zapewniają równomierny dostęp powietrza, a przy tym samo drewna wpływa na to, że alkohol nabiera aromatu owocowego, drzewnego, zwierzęcego czy np. palonego.
Proces dojrzewania może odbywać się po odfiltrowaniu i przelaniu wina lub sur lie. Ten ostatni polega na dojrzewaniu trunku nad osadem. Niektórzy decydują sią na odbycie tego procesu bezpośrednio w butelkach. Istnieje także metoda, w której najpierw winifikacja następuje w drewnianej beczce, a następnie przelewane do szkła. Dopuszczalne jest również leżakowanie w pojemnikach wykonanych z różnego rodzaju drewna. Dla przykładu najpierw w beczce dębowej, a następnie np. akacjowej – przez co trunek nabiera bogatszego aromatu.
Warto także wspomnieć o systemie dojrzewania Solera, który powstał w Andaluzji w XVIII wieku. Działa on poprzez ustawianie kilku poziomów beczek, a sam trunek jest przelewany w zależności od wieku do kolejnego segmentu. Na samej górze są ustawione beczki z najmłodszym winem, a na dole z najstarszym.
Czas dojrzewania wina jest w dużej mierze zależny od rodzaju trunku, który jest wytwarzany. Wynika to z tego, że łatwo dostępne alkohole w sklepach stracą swoją zdatność do spożycia przy długim leżakowaniu. Inne wina dopiero rozwijają swój charakterystyczny bukiet po kilku, a nawet kilkunastu latach.
Wina beczkowe – przegląd
Wina beczkowe nie bez powodu cieszą się dużą popularnością wśród smakoszy. W końcu taki proces dojrzewania ubogaca smak trunku o nuty wanilii, wiśni, drewna, żywicy, palonych ziaren czy nawet dymu. To intrygująca mieszanka, która zawróci w głowie niejednemu koneserowi.
Jeśli chcesz skosztować wina, które dojrzewało w beczkach zgodnie z metodą Solera, ciekawym wyborem będzie Sherry Elegante Sweet Cream. Zachwyci Cię aromatem suszonych owoców i rodzynek. Wielbiciele białych i wytrawnych win zakochają się w Gato Negro 9 Lives Charonnay. Trunek dzięki leżakowaniu w dębowej beczce uzyskał delikatny i smakowity aromat prażonych orzechów. Warto eksperymentować z winami dojrzewającymi w drewnie i cieszyć się wyjątkowym bukietem oraz aromatem.
Inna klasyfikacja odnosi się do stopnia wypalenia drewna. W zależności od preferencji można zdecydować się na temperaturę obróbki od 130 do 200 stopni Celsjusza. I tak, niższe wypalenie pozostawia naturalny aromat drzewa. Natomiast wyższy przekłada się na smak trunku, w którym można wyczuć np. paloną kawę. Mocniejsze wypalenie idealnie się sprawdzi przy winach czerwonych i destylatach, zaś niskie do trunków białych i łagodniejszych.
Beczki różnicować można także pod względem wielkości (większe nadają nieco delikatniejszy aromat niż te mniejsze) oraz zużycia. Nowa, pachnąca beczka ma najwięcej taniny. Każde następne zalanie wpływa na intensywność smaku. Zwykle przy winifikacji wypełnia się beczkę maksymalnie 4 razy. Można co prawda odnowić drewno za pomocą specjalnego drapania i nowego wypalania.
To tylko kilka z różnych klasyfikacji beczek na wino. Warto przy wyborze ich mieć na uwadze, że stopień wypalenia, wielkość i rodzaj drewna mają wpływ na smak, aromat i pigmentacje dojrzewającego trunku.
Dojrzewanie wina – jak może przebiegać?
Zastanawiasz się, w jaki sposób przebiega dojrzewanie wina beczkowego? To zależy od wybranej metody. Ten proces jest niezwykle istotny, gdyż podczas niego dochodzi do zmiany struktury chemicznej trunku, a sam smak i aromat ulega wyostrzeniu. W efekcie alkohol staje znacznie bogatszy. Wino ulega utlenieniu, przez co cząsteczki aromatyczne trunku nabierają na mocy.
W zależności od preferencji można zdecydować się na dojrzewanie alkoholu np. w nierdzewnych kadziach. Pozwalają one na precyzyjne sterowanie dostępem powietrza do wina. Kadzie nie wpływają na smak napoju. Natomiast nie uszlachetniają tak trunku, jak np. beczki z drewna dębowego, akacjowego czy wiśniowego. Dlatego znacznie lepsze rezultaty winifikacji uzyskasz, decydując się na dojrzewanie napoju w tradycyjny sposób. Beczki na wino zapewniają równomierny dostęp powietrza, a przy tym samo drewna wpływa na to, że alkohol nabiera aromatu owocowego, drzewnego, zwierzęcego czy np. palonego.
Proces dojrzewania może odbywać się po odfiltrowaniu i przelaniu wina lub sur lie. Ten ostatni polega na dojrzewaniu trunku nad osadem. Niektórzy decydują sią na odbycie tego procesu bezpośrednio w butelkach. Istnieje także metoda, w której najpierw winifikacja następuje w drewnianej beczce, a następnie przelewane do szkła. Dopuszczalne jest również leżakowanie w pojemnikach wykonanych z różnego rodzaju drewna. Dla przykładu najpierw w beczce dębowej, a następnie np. akacjowej – przez co trunek nabiera bogatszego aromatu.
Warto także wspomnieć o systemie dojrzewania Solera, który powstał w Andaluzji w XVIII wieku. Działa on poprzez ustawianie kilku poziomów beczek, a sam trunek jest przelewany w zależności od wieku do kolejnego segmentu. Na samej górze są ustawione beczki z najmłodszym winem, a na dole z najstarszym.
Czas dojrzewania wina jest w dużej mierze zależny od rodzaju trunku, który jest wytwarzany. Wynika to z tego, że łatwo dostępne alkohole w sklepach stracą swoją zdatność do spożycia przy długim leżakowaniu. Inne wina dopiero rozwijają swój charakterystyczny bukiet po kilku, a nawet kilkunastu latach.
Wina beczkowe – przegląd
Wina beczkowe nie bez powodu cieszą się dużą popularnością wśród smakoszy. W końcu taki proces dojrzewania ubogaca smak trunku o nuty wanilii, wiśni, drewna, żywicy, palonych ziaren czy nawet dymu. To intrygująca mieszanka, która zawróci w głowie niejednemu koneserowi.
Jeśli chcesz skosztować wina, które dojrzewało w beczkach zgodnie z metodą Solera, ciekawym wyborem będzie Sherry Elegante Sweet Cream. Zachwyci Cię aromatem suszonych owoców i rodzynek. Wielbiciele białych i wytrawnych win zakochają się w Gato Negro 9 Lives Charonnay. Trunek dzięki leżakowaniu w dębowej beczce uzyskał delikatny i smakowity aromat prażonych orzechów. Warto eksperymentować z winami dojrzewającymi w drewnie i cieszyć się wyjątkowym bukietem oraz aromatem.
Źródła:
https://www.degustoweb.pl/jak-powstaja-beczki-w-ktorych-starzeje-sie-wino, dostępne 01.05.2024
https://www.degustoweb.pl/dojrzewanie-wina, dostępne 01.05.2024
https://www.wegierskiebeczki.pl/faq-najczesciej-zadawane-pytania/, dostępne 01.05.2024
https://www.winologia.pl/teksty_beczka.htm, dostępne 01.05.2024
https://winezja.pl/blog/wplyw-beczki-na-wino-1, dostępne 01.05.2024
https://winnicaprofesora.pl/ciekawostki/wyjatkowe-metody-wytwarzania-wina-solera/, dostępne 01.05.2024
https://www.conosur.pl/blog/beczki-i-wplyw-drewna-na-wino, dostępne 01.05.2024
https://www.mojewino.pl/doczytania/wino_dojrzewanie, dostępne 02.05.2024
https://www.ms-sommelier.pl/teoria/39-beczka-i-wino, dostępne 02.05.2024
https://wybieramwino.pl/blog/wina-z-beczki-charakterystyka-b108.html
Najczęściej kupowane wina w naszym sklepie:1 Wino gruszkowe
2 Wino z mirabelki
3 Wino aroniowe wytrawne ekologiczne
4 Wino z czarnego bzu
5 Wino gruszkowe półsłodkie
6 Wino aroniowe półwytrawne
7 Riga Black Balsam 500 ml
8 Wino ekologiczne z dzikiej róży
9 Wino śliwkowe półwytrawne
10 Wino z czerwonej porzeczki
11 Quinta Essentia Tempranillo Tinto półwytrawne
12 Blue Nun Gold półwytrawne
13 Wino aroniowe półsłodkie
14 Wino aroniowe grzane
15 Yellow Tail Moscato
16 Primitivo di Puglia
17 Mogen David Concord
18 Yellow Tail Shiraz
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje