Beaujolais Nouveau
Wino Beaujolais Nouveau
Wina Beaujolais Nouveau (czyt: Bożole Nuwo) - święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzi się na całym świecie w trzeci czwartek listopada każdego roku.
Zwyczaj picia młodego wina w regionie Beaujolais istniał od dawna jednak globalne święto związane z tym winem istnieje dopiero od 1985 roku. Każdego roku, w trzeci czwartek listopada otwierane jest na świecie tysiące butelek aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina.
Region i Wina Beaujolais
Beaujolais to niewielki obszar winnic o szerokości zaledwie ok 10km i długości 150km w południowo-wschodniej części Burgundi (centralna Francja) między miastami Lyon i Macon. Rocznie wytwarza się tu ponad 1,2 miliona hektolitrów wina. Wszystkie wina produkowane są w tym regionie pochodzą z jednego szczepu winogron: Gamay.
Ze względu na zróżnicowany klimat wina z regionu Beaujolais mają zróżnicowany charakter, na północy produkuje się wina szlachetne, długo dojrzewające o własnej apelacji. Wina z centralnego rejonu są raczej średniej klasy (apelacja Beaujolais Villages). Na południu zaś, produkuje się tańsze wina apelacji Beaujolais.
Wszystkie wina Beaujolais charakteryzują się bardzo świeżym, lekkim owocowym aromatem i jasną fiołkową barwą, pija je się raczej do lekkich czerwonych mięs i serów natomiast nie nadają się do dziczyzny. Pomimo, że są to w większości wina czerwone należy je podawać schłodzone do 14-16 stopni co uwydatnia ich owocowy bukiet.
Wino Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau jest winem o ostrym, bywa bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz w dobrych latach można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. W gorszych latach wino to prawie nie nadaje się do picia, dlatego też święto Beaujolais Nouveau uważa się za sukces marketingowy.
W Polsce picie wina Beaujolais Nouveau również staje się popularne dzięki szeroko zakrojonej akcji promocyjnej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje