Armagnac – senior rodu mocnych trunków europejskich
Data dodania: 23-02-2016
Pierwsze pisemne zapiski o Armaniaku pochodzą z początku XV wieku, co oznacza, że trunek ten wyprzedza swojego sławetnego krewnego – Cognaca o co najmniej 200 lat. Koniak bardzo często mylony jest z Armaniakiem, jednak zauważyć i podkreślić należy, że między jednym, a drugim zachodzi bardzo duża różnica w odniesieniu do winogron, terror, destylacji, czy mieszania aromatów i smaków.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Pierwsze pisemne zapiski o Armaniaku pochodzą z początku XV wieku, co oznacza, że trunek ten wyprzedza swojego sławetnego krewnego – Cognaca o co najmniej 200 lat. Koniak bardzo często mylony jest z Armaniakiem, jednak zauważyć i podkreślić należy, że między jednym, a drugim zachodzi bardzo duża różnica w odniesieniu do winogron, terror, destylacji, czy mieszania aromatów i smaków.
Pierwszym wyróżnikiem jest zakres geograficzny. Koniak może powstawać w departamentach Charente i Charente - Maritime, na północ od Bordeaux, natomiast Armaniak pochodzi z regionu Gaskonii znajdującym się w południowo-zachodniej Francji.
Obszar ten dzieli się na trzy podregiony: Bas - Armaniak, Haut - Armaniak i Tenareze.
Armaniak prawie zawsze destylowany jest tylko raz co swe odzwierciedlenie znajduje w niezawodnym profilu smakowym i gładkiej strukturze.
W przeciwieństwie do wielkich, znanych marek koniaku, produkcja Armaniaku w dużej mierze nadal pozostaje w rękach drobnych producentów.
Armaniak powstaje w wyniku destylacji wina bazowego (zwykle z odmian Folle Blanche, Ugni Blanc,Colombard, Bacco) i jest to pierwszy czynnik stanowiący o jego oryginalnej strukturze.
Winogrona te oferują różne smaki i aromaty dające w połączeniu bardzo satysfakcjonujący rezultat. Następnie leżakuje w dębowych beczkach aby nabrać koloru, aromatu i krągłości.
Armaniak można podzielić na dwie główne kategorie: rocznikowy i bez rocznika.
Trunki rocznikowe są destylowane z winogron zbieranych w ciągu jednego roku i data ta umieszczana jest na butelce.
W przypadku rocznikowych armaniaków wyróżniany jest Hors d’age będący winiakiem 10-letnim, XO – sześciolatek i najmłodszy VSOP mający 5 lat.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą armaniaków w sklepie Euro-wino, wzbogaconą w tym tygodniu o kilka nowych zacnych pozycji.
Obszar ten dzieli się na trzy podregiony: Bas - Armaniak, Haut - Armaniak i Tenareze.
Armaniak prawie zawsze destylowany jest tylko raz co swe odzwierciedlenie znajduje w niezawodnym profilu smakowym i gładkiej strukturze.
W przeciwieństwie do wielkich, znanych marek koniaku, produkcja Armaniaku w dużej mierze nadal pozostaje w rękach drobnych producentów.
Armaniak powstaje w wyniku destylacji wina bazowego (zwykle z odmian Folle Blanche, Ugni Blanc,Colombard, Bacco) i jest to pierwszy czynnik stanowiący o jego oryginalnej strukturze.
Winogrona te oferują różne smaki i aromaty dające w połączeniu bardzo satysfakcjonujący rezultat. Następnie leżakuje w dębowych beczkach aby nabrać koloru, aromatu i krągłości.
Armaniak można podzielić na dwie główne kategorie: rocznikowy i bez rocznika.
Trunki rocznikowe są destylowane z winogron zbieranych w ciągu jednego roku i data ta umieszczana jest na butelce.
W przypadku rocznikowych armaniaków wyróżniany jest Hors d’age będący winiakiem 10-letnim, XO – sześciolatek i najmłodszy VSOP mający 5 lat.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą armaniaków w sklepie Euro-wino, wzbogaconą w tym tygodniu o kilka nowych zacnych pozycji.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje