Armagnac to jeden z najstarszych "eau de vie" we Francji. Jego początek wiąże się już z XV wiekiem oraz wpływami trzech kultur: rzymskiej (uprawa winogron), arabskiej (alembik) oraz celtyckiej (używanie beczek dębowych). Armagnac to szlachetna wódka naturalna, która powstaje wskutek destylacji wina. Wśród dziesięciu szczepów dozwolonych w produkcji tego trunku cztery odgrywają szczególnie ważną rolę, a są to: Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard i Bacco. Winogrona zbierane są w październiku, następnie wytłacza się z nich sok i poddaje naturalnej fermentacji. Destylacja odbywa się najpóźniej 31 marca następnego roku po winobraniu w alembiku sposobem ciągłym (bez osadu drożdżowego), co sprawia, że produkt jest mniej "mydlany" niż np. Cognac. Rok podany na butelce Armagnaca jest rokiem zbiorów winogron. Ilość lat w przypadku tego alkoholu liczona jest od zbiorów do roku zabutelkowania, który podany jest zazwyczaj na kontr-etykiecie. W praktyce wygląda to następująco: Armagnac z roku 1967 zabutelkowany w 2007 r. ma 60 lat.