Arancio – to co najlepsze we włoskich winach
Data dodania: 22-11-2016
Włoskie wina są różnorodne i przyjazne, mają charakter oraz temperament. Powstają tu zarówno aromatyczne gatunki korzenne, lekkie owocowe linie, ale także wykwintne trunki o wyszukanych nutach. Można powiedzieć, że historia winiarstwa tego państwa to historia winiarzy, którzy nieustannie poszukują wspólnego mianownika między ziemią, winem i człowiekiem.
Owocem tych poszukiwań są trunki o unikalnych aromatach oraz doskonałych smakach powstające zgodnie z rytmem natury. Odbija się w nich szacunek do ziemi, do jej kaprysów wymagań i potrzeb. Wieloletnia winiarska tradycja, klasyczne sposoby uprawy winorośli oraz ufność w terroir to podstawa włoskich produkcji, które nadal bazują przede wszystkim na rodzimych odmianach.
W dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się wina z Sycylii, która pod względem winiarskim jest bardzo zróżnicowana. Może pochwalić się ona historycznymi zabytkami, bogatą tradycją kulinarną oraz bogatymi w smaku i aromacie winami, które produkowane są na tutejszych, skąpanych w intensywnych promieniach słońca ziemiach już od czasów starożytnych.
Państwa uwagę pragniemy dziś skierować w kierunku grupy Mezzacorona, która powstała na początku XX wieku i jest aktualnie jedną z największych oraz najdynamiczniej rozwijających się firm we Włoszech. Główne jej winnice rozmieszczone są w regionie Trentino-Alto Adige oraz na Sycylii.
I to właśnie na tej wspaniałej wyspie w sercu Morza Śródziemnego powstają eleganckie, znakomitej jakości wina, które zdobywają nagrody w najbardziej prestiżowych konkursach. Mowa oczywiście o serii win Feudo Arancio – bogatych, intensywnych o pełnej strukturze i unikalnym aromacie. Wina te są najlepszym nośnikiem unikalnych i oryginalnych smaków Sycylii.
Wina te dostępne są w czterech rodzajach: Feudo Arancio Grillo, Feudo Arancio Syrah, Feudo Arancio Nero d’Avola oraz Arancio Nero d’Avola Cabernet Sauvignon.
Serdecznie polecamy wino włoskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Włoskie wina są różnorodne i przyjazne, mają charakter oraz temperament. Powstają tu zarówno aromatyczne gatunki korzenne, lekkie owocowe linie, ale także wykwintne trunki o wyszukanych nutach. Można powiedzieć, że historia winiarstwa tego państwa to historia winiarzy, którzy nieustannie poszukują wspólnego mianownika między ziemią, winem i człowiekiem.
Owocem tych poszukiwań są trunki o unikalnych aromatach oraz doskonałych smakach powstające zgodnie z rytmem natury. Odbija się w nich szacunek do ziemi, do jej kaprysów wymagań i potrzeb. Wieloletnia winiarska tradycja, klasyczne sposoby uprawy winorośli oraz ufność w terroir to podstawa włoskich produkcji, które nadal bazują przede wszystkim na rodzimych odmianach.
W dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się wina z Sycylii, która pod względem winiarskim jest bardzo zróżnicowana. Może pochwalić się ona historycznymi zabytkami, bogatą tradycją kulinarną oraz bogatymi w smaku i aromacie winami, które produkowane są na tutejszych, skąpanych w intensywnych promieniach słońca ziemiach już od czasów starożytnych.
Państwa uwagę pragniemy dziś skierować w kierunku grupy Mezzacorona, która powstała na początku XX wieku i jest aktualnie jedną z największych oraz najdynamiczniej rozwijających się firm we Włoszech. Główne jej winnice rozmieszczone są w regionie Trentino-Alto Adige oraz na Sycylii.
I to właśnie na tej wspaniałej wyspie w sercu Morza Śródziemnego powstają eleganckie, znakomitej jakości wina, które zdobywają nagrody w najbardziej prestiżowych konkursach. Mowa oczywiście o serii win Feudo Arancio – bogatych, intensywnych o pełnej strukturze i unikalnym aromacie. Wina te są najlepszym nośnikiem unikalnych i oryginalnych smaków Sycylii.
Wina te dostępne są w czterech rodzajach: Feudo Arancio Grillo, Feudo Arancio Syrah, Feudo Arancio Nero d’Avola oraz Arancio Nero d’Avola Cabernet Sauvignon.
Serdecznie polecamy wino włoskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje