Alkohole świata
WINIARSKIE REGIONY ŚWIATA
Alkohole Świata
Chile
Wyjątkowe warunki geograficzne tego regionu sprawiają, że mamy tu do czynienia
z interesującym zjawiskiem, jakim jest brak filoksery, groźnego szkodnika winnic.
Chilijscy producenci wina z dumą mogą pochwalić się najlepszymi winami w Ameryce Południowej, które stanowią znakomity komponent rożnego rodzaju potraw.
Jedną z potężniejszych winnic jest tutaj Vina Carmen, której nazwa pochodzi od imienia żony jej założyciela. Firma ta identyfikowana jest jako pionier win organicznych w Chile.
Perełką tej winiarni, jak również jednym z najlepszych win, jakie można spotkać w Chile jest Carmen Gold Reserve Cabernet Sauvignon.
Innym sztandarowym regionem winiarskim jest Central Valley stanowiący kolebkę wyśmienitego wina Neblina.
Argentyna
Przez jeden z największych opiniotwórczych magazynów „Wine Spectator” Argentyna okrzyknięta została śpiącym olbrzymem przemysłu winiarskiego.
Dzięki poważnym inwestycjom i sprzyjającym warunkom naturalnym, trunki z tego kraju świecą dziś triumfy niemal na całym świecie. Niezwykle popularne są zwłaszcza wina ze szczepu malbec, które uchodzą za wizytówkę argentyńskiego winiarstwa. Za przykład niech posłuży tutaj wspaniałe wino Trapichę Oak Cask Malbec, które swoim smakiem i aromatem udowadnia, że na jagody niekoniecznie trzeba pójść do lasu.
Argentyńskie tango jest jednym z najbardziej ognistych tańców świata. Przysłowie argentyńskie mówi, że „Życie to tango. Kto go nie tańczy, jest głupcem”. Tango znane jest na całym świecie. Argentyna znana jest jednak nie tylko z gorącego tańca towarzyskiego, ale świat docenił i rozsmakował się w znakomitej jakości winach, które produkowane są w tym regionie świata. Argentyńskie góry pozwoliły na rozwój profesjonalnego winiarstwa. To właśnie tam, w ukrytej pośród górskich szczytów Mendozie powstają wspaniałe wina, które świat z taką intensywnością importuje. Argentyńskie wina z Mendozy smakują malbekiem i tym urzekły większość smakoszy.
Samo położenie Mendozy jest niesamowitym majstersztykiem natury. Leży ona na pustyni, choć paradoksalnie jest miastem cieszącym i napawającym oczy zielonymi oraz nasyconymi barwami. Miasto Mendoza jawi się niczym oaza wyrastająca pośród piasków i skał. Zimna i krystaliczna woda spływająca z andyjskich lodowców zasila to miasto i okoliczne tereny w życiodajną siłę. Mendoza jest stolicą nie tylko prowincji, ale również stolicą największego w Ameryce Południowej obszaru upraw winorośli. Można powiedzieć, że spacerując po Mendozie odnosi się wrażenie, iż wino oraz enologia to duch tego miasta. Butelki z winami swoją obecnością barwią witryny sklepowe różnorodnych branż, jak choćby salony jubilerskie czy nawet sportowe.
Odmiana malbec to szczep, który stał się wizytówką argentyńskiego winiarstwa. W Argentynie malbec jest odmianą winorośli, która jest łatwa w uprawie oraz w prowadzeniu. Sukces odmiany malbec opiera się na owocowości, ze zdecydowanymi akcentami dębowymi. Słoneczny klimat Mendozy wraz z suchym i długim cyklem wzrostu winogron skutkuje wyższym poziomem cukru w owocach. Dzięki takiemu uwarunkowaniu uzyskuje się także bogaty kolor i gamę zapachów. Malbec częstuje swoich degustatorów dojrzałymi i słodkimi taninami, przez co smaki równoważą wysoki poziom alkoholu. Już teraz uważa się, że przyszłością argentyńskich win jest odmiana malbec, która zdecydowanie sięga po flagę pierwszeństwa.
Wina argentyńskie są tak ciekawe jak samo Państwo, w którym powstają. Nazwa kraju pochodzi od łacińskiego słowa argentum, czyli srebro. Sugeruje to bogactwo tego kraju w wiele dóbr, nie tylko materialnych, co akurat jest prawdą. Sama przyroda jest kalejdoskopem różnorodności poczynając od tropików na północy po wieczną zimą i lodowce na południu. Przyrodnicza paleta barw pozwala na możliwość rozwoju w wielu kategoriach, a winne uprawy korzystają na tym najbardziej.
Stany Zjednoczone
Szacuje się, że około 95% win produkowanych w USA pochodzi ze słonecznego i znanego na całym świecie z hollywoodzkich rewelacji stanu Kalifornia. Region ten jest czwartym producentem wina zaraz po Francji, Włoszech i Hiszpanii,
a jego potęga w tej dziedzinie podyktowana jest specyfiką lokalnego klimatu. Miejscami jest tu cieplej niż np. w Dolinie Rodanu, ale też chłodno jak w Szampanii.
Pisząc o winach amerykańskich nie można nie wspomnieć o winach lodowych, których największym producentem jest Kanada. Kanadyjski icewine, np. Inniskilin VQA Vidal Gold Ice produkuje się z dojrzałych w lecie winogron, które pozostawia się na krzewach aż do zimy i zbiera ręcznie długo po pierwszych przymrozkach. Grona te bardziej przypominają wówczas rodzynki i w tym też właśnie kryje się tajemnica jego nieprzeciętnego smaku. Wino to olśniewa wręcz intensywnością owocowych aromatów, gładką fakturą i pełnią smaku. Nie od kozery jak widać nazywane jest nektarem Bogów.
Australia
Dynamicznie rozwijające się winiarstwo australijskie przyprawia o ból głowy wielu europejskich winiarzy. Największą siłą tego regionu jest jego nowoczesność i prostota. Niemal całość produkcji przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe. Można powiedzieć, że australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych odmian, uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie, za przykład niechaj posłuży Wolf Blass Eaglehawk Shiraz.
RPA
Wyróżniającą odmianą win z tych terenów jest pinotage, który lokalnie funkcjonuje pod nazwą hermitage. Daje on wina wpisujące się w ogólne upodobania, przyjemnie aromatyczne, o pięknej barwie i wyważonej kwasowości. Jedną z popularniejszych firm winiarskich tego regionu jest Kanonkop. Nazwa ta oznacza „Armatnie Wzgórze” (Cannon Hill) i pochodzi z okresu, w którym strzałami armatnimi sygnalizowano przybycie holenderskich statków handlowych do portu Kapsztad (Cape Town)
Nowa Zelandia
Ten wyspiarski kraj ugruntowuje sobie pozycje producenta win z odmian zimnolubnych – riesling, pinot noir. Wizytówką Nowej Zelandii jest jednak przede wszystkim sauvignon blanc, czyli aromatyczna odmiana winogron o niezwykle intensywnym soczystym smaku owocu. Wino z tego szczepu, np. Kim Crawford Sauvignon Blanc idealnie pasuje do grillowanej papryki wypełnionej lekkim farszem na bazie koziego i żółtego sera, szczypiorku oraz bazylii.
W ramach ciekawostki można by wspomnieć, że Kim Crawford jest jedną z pierwszych marek, które zrewolucjonizowały winiarski rynek poprzez zastąpienie korka zakrętką.
Portugalia
Portugalia jest niezwykle pasjonującym krajem zaliczanym do pierwszej dziesiątki największych producentów wina na świecie. Powstają w nim niepowtarzalne wina
z natywnych szczepów. Szacuje się, że Portugalia produkuje około 7 milionów hektolitrów wina rocznie. Statystyczny rozkład wyrobu poszczególnych rodzajów win w tym państwie przedstawia się w następujący sposób: 60 procent to wina czerwone, rose i wzmacniane, zaś 40 procent – wina białe.
Iście wspaniałą wizytówką wyróżniającą ów kraj na winiarskiej arenie świata są wspominane wyżej wina wzmacniane, czyli porto oraz madera. Historia ich narodzin oscyluje wokół przypadku, który wiąże się z dolewaniem brandy do wina, jako środka konserwującego. Destylat ten dodawany był już podczas procesu winifikacji, co skutkowało przerwaniem naturalnej fermentacji wina i zatrzymaniem w nim cukru.
Porto
Jest to trunek wytwarzany z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Co ciekawe, w procesie jego produkcji sięgać można aż po 80 różnych odmian winogron, w tym: touriga franca, tinta roriz, tinta barrosa, touriga national, tinta amarela, czy tinta francisca. Jako że fermentacja porto trwa zaledwie 48 godzin (do momentu, aż stężenie alkoholu wyniesie w nim 7 procent) przed winiarzami stoi nie lada wyzwanie, gdyż w szalenie krótkim czasie muszą oni wyekstrahować z gron jak najwięcej barwników, aromatów i tanin.
Proces maceracji musi być zatem w tym przypadku niezwykle intensywny. Zwyczajowo dla uzyskania jak najlepszego efektu udeptywano grona nogami w kamiennych kadziach zwanych lagares. Współcześnie winiarze posiłkują się także innymi technikami zachowując tę pierwszą do wyrobu tylko najlepszych win.
Stylów porto jest wiele. Ilość ta podyktowana jest takimi czynnikami jak pochodzenie, jakość wina oraz sposób jego starzenia. Warto dodać w tym miejscu, iż młode porto, nadające się od razu do picia zamykane jest korkiem, który można wyciągnąć ręcznie, z kolei te, które powinny dojrzewać korkuje się w tradycyjny sposób.
Wśród porto wyróżnia się następujące rodzaje:
· Ruby – to wino najmłodsze i zdecydowanie najbardziej owocowe z całej gamy porto. Jest bogate w smaku, bywa pieprzne i mocne, np. Porto Cruz Ruby
· Tawny – podręcznikowe porto tawny jest winem dojrzewającym dłużej niż ruby, odznaczającym się jedwabistością i smakowitymi aromatami owocowego ciasta, np. Porto Cruz Tawny,
· Rocznikowe (vintage) – to najlepsze wino z danego rocznika, starzone w beczkach przez 2 lata butelkowane bez filtracji i dojrzewające w szkle przez 20 lat i więcej. W zależności od wieku charakteryzować się może twardymi taninami i aromatem dojrzałych jagód (młode vintage) albo kwiatowym temperamentem, siłą i elegancją (starsze vintage) np. Fonseca Porto Guimaraens Vintage 1987,
· Late bottled Vintage – jest winem z jednego rocznika, robionym w większych ilościach niż vintage, starzonym w beczkach przez 4-6 lat, np.Fonseca Porto Late Bottled Vintage 2003
· Colheita – pod tym rodzajem kryje się porto z jednego rocznika, które starzone jest w drewnie przez co najmniej 7lat,
· Crusted – stanowi kupaż co najmniej dwóch roczników, butelkowany jest jako porto rocznikowe,
· Białe porto – jest to „biały rodzynek” w rodzinie porto, np., Porto Cruz Blanc.
Madera
Wino rodem z gorącej i słonecznej Madery, gdzie w blasku okalającego ową wyspę słońca nabiera charakteru oraz swoistego dla siebie stylu. Najbardziej cenione madery to wina odmianowe robione ze szlachetnych białych szczepów, jednak lwia część wina tego rodzaju tworzona jest na bazie jasno czerwonej tinta negra mole. Proces winifikacji jest tutaj dość nietypowy. Przed wzmocnieniem destylatem grona przechodzą częściową lub całkowitą fermentację. W następnej kolejności wino jest podgrzewane.
Najlepsze madery starzone są w beczkach przez 20 lat w wysokiej temperaturze otoczenia co sprawia, że nabierają one eterycznego, „zmaderyzowanego” smaku. Ów skrajny proces dojrzewania i wysoka kwasowość sprawiają, że jest to wino o wyjątkowo długim terminie żywotności, np. Madere Cruz.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje