Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Wino - informacje » Alkohol w diecie

Alkohol w diecie

Data dodania: 18-02-2021

Alkohol w diecie – czy warto go spożywać?

Napój alkoholowy jest to napój zawierający w swoim składzie etanol. Jest to jedna z najpopularniejszych używek. W Polsce napój alkoholowy definiuje się jako każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.



Alkohol w diecie

 

Ich produkcja, sprzedaż i spożywanie jest legalne w ponad 100 państwach. Chociaż ostatnio wprowadzone zostały pewne ograniczenia, dotyczące godzin sprzedaży oraz niektórych placówek.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów napojów alkoholowych. Są to m. in: piwa, wina oraz wysokoprocentowe alkohole spirytusowe.
 

WYSOKOPROCENTOWE NAPOJE ALKOHOLOWE

Należą do nich: spirytus, wódki, nalewki (piołunówka, orzechówka, cytrynówka, malinówka), bimber, rum, śliwowica, tequila, whisky, winiakgin, koniak, likiery (ajerkoniak, amaretto, anyżówka) i inne trunki zawierające destylowany alkohol. Mogą one zawierać dodatki, takie jak: cukier, owoce, zioła, przyprawy.
 

ŚREDNIO I NISKOPROCENTOWE NAPOJE ALKOHOLOWE

Należą do nich: wina, miody pitne i piwa. Klasyfikacja tych wyrobów dzieli się według koloru, przyrządzanego surowca, zawartość cukru.
 

WINO – podział I:

  • Wytrawne

  • Półwytrawne

  • Półsłodkie

  • Słodkie
     

WINO – podział II:

  • Czerwone

  • Różowe

  • Białe
     

WINO – podział III:

  • Gronowe

    • Sherry

    • Porto

    • Wermut

    • Wino musujące

      • Szampan

  • Owocowe

    • Cydr

  • Inne

    • Sake (japońskie)

    • Kumys (pochodzenie z centralnej Azji)


Alkohol w diecie

Alkohol traktuje się jako używkę i środek odurzający. Częste picie alkoholu, szczególnie w dużych ilościach może prowadzić do uzależnienia oraz uszczerbku na zdrowiu, głównie choroby wątroby i nerek oraz niekiedy nawet mózgu.

Każdy alkohol to źródło pustych kalorii. Oznacza to, że dostarczamy pewną ilość energii organizmowi, ale jednocześnie nie dostarczamy niezbędnych składników pokarmowych.

Mimo, iż alkohol jest negatywnie postrzegany wśród lekarzy i specjalistów ds. zdrowia, jego odpowiednia ilość ma korzystny wpływ na organizm (np. wino czerwone). Należy jednakże uważać z przyjmowaną ilością i spożywać go z umiarem.

Alkoholu wysokoprocentowego nie powinno się spożywać na pusty żołądek, które powoduje szybsze wchłanianie alkoholu do krwi oraz podchmielenie. Należy przyjmować go wraz z tłustym posiłkiem. Tłuszcze opóźniają tempo wchłaniania alkoholu do krwi. Alkohol niskoprocentowe lub wysokoprocentowe rozcieńczone wodą lub lodem wchłaniają się wolniej. Znaczny wpływ ma również tempo picia, im szybciej pijemy, tym szybciej trafia on w dużej ilości do krwi. Dodatek cukru lub dwutlenku węgla (bąbelki) oraz nastrój, stan zdrowia i masa ciała również mają znaczenie w szybkości wchłaniania alkoholu do krwi.

Najbardziej docenianym winem w aspekcie zdrowia jest czerwone wino. Zawiera ono antyoksydanty, takie jak polifenole czy resweratrol. Dzięki temu ma właściwości przeciwnowotworowe oraz zmniejszające ryzyko chorób serca.

Zalecaną ilością jest spożywanie nie więcej niż 2 kieliszków wina dziennie. A dozwolona ilość alkoholi wysokoprocentowych to 2-3 porcje tygodniowo (porcja = szklanka 200 ml)
 

Zachęcam do zasięgnięcia porady u dietetyka Poznań, w jaki sposób zdrowo włączyć alkohol do diety .

Polecamy:


Peklowana karkówka / łopatka


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj